Diferenţe mari de preţ, pe plan internaţional, în cazul unui medicament pentru hepatita C

46

Producţia de Sofosbuvir pentru un tratament cu durata de trei luni ar costa 101 dolari. Totuşi, accesul la acest tratament costă de 832 de ori mai mult în SUA, unde preţul este de 84.000 dolari, şi de 277,5 ori mai mult în Spania, unde ar urca la 25.000 euro, potrivit datelor prezentate de Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) în raportul intitulat „Hepatita C: noul câmp de bătălie pentru accesul la medicamente esenţiale”, a semnalat cotidianul spaniol El Mundo.

Problema accesului la medicamentele împotriva hepatitei C a atras atenţia mai mult ca oricând în contextul polemicii generate de costul înalt al medicamentului Sovaldi, comercializat la sfârşitul lui 2013. Preţurile se aplică în mod diferenţiat, în acord cu negocierile pe care fiecare guvern le poartă cu compania care posedă produsul patentat, în acest caz Gilead.

Citeste si:  Efectele perverse ale regimurilor de detoxifiere

„Faptul că un tratament eficient, care poate fi produs cu un cost rezonabil, nu este la îndemâna majorităţii pacienţilor afectaţi este un mare eşec colectiv”, consideră Gonzalo Fanjul, director în cadrul ISGlobal şi coautor al raportului.

În timp ce vânzările globale de Sofosbuvir ar fi depăşit 10 miliarde de dolari numai în 2014 (cu 2 miliarde în plus faţă de cât a plătit iniţial compania pentru el), un studiu al Universităţii Liverpool dovedeşte că medicamentul ar putea fi produs cu numai 101 dolari pentru un tratament cu durata de trei luni.

Dacă luăm acest cost ca punct de referinţă, accesul la tratament în SUA costă de 832 de ori mai mult (preţul este de 84.000 dolari), iar în Spania, de 277,5 ori mai mult (25.000 euro). Pentru regiunile în curs de dezvoltare, fabricantul a stabilit un preţ de 2.000 de dolari pentru tratament, dar exclude cea mai mare parte a ţărilor cu venit mediu, unde se concentrează trei din patru persoane infectate. Între 130 şi 150 milioane de persoane au în prezent hepatită C (VHC). Deşi şapte din zece bolnavi se află în ţări în curs de dezvoltare (China, pe primul loc, cu aproape 30 de milioane, urmată de India şi Egipt), boala loveşte şi unele dintre cele mai mari economii de pe planetă.

Citeste si:  Săptămâna Europeană a Testării HIV, până pe 28 noiembrie

În Egipt, guvernul a reuşit să negocieze un preţ de 900 dolari pentru pacienţii cuprinşi în planul de sănătate guvernamental, o parte dintre cei afectaţi. Chiar şi cu această reducere, costul facilitării de sofosbuvir pentru toţi bolnavii din această ţară reprezenta de cinci ori bugetul de sănătate publică în 2011.

Iniţiativa pentru dezvoltarea de medicamente pentru boli uitate (Drugs for Neglected Diseases initiative, DNDi) a ajuns la un acord cu laboratorul egiptean Pherco pentru a dezvolta un tratament împotriva hepatitei C care va costa 300 de dolari. Acest tratament, care se află în faza de testare clinică, ar putea deveni o alternativă în contextul înaltelor preţuri ale medicamentelor actuale şi ar putea facilita sistemelor de sănătate publică din multe ţări în curs de dezvoltare tratamentul pentru toţi bolnavii care au nevoie de el.

Citeste si:  Turiştii de pe litoral pot beneficia de testări gratuite pentru depistarea infecţiilor cu HIV şi cu virusurile hepatice B şi C

„Sistemul de inovare farmaceutică şi de acces la medicamente necesită o reformă integrală”, care să creeze un echilibru între priorităţile producătorului şi interesele celui mai larg public, a apreciat Elena Villanueva, coordonator în cadrul ISGlobal şi coautor al raportului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata