Franţa a început să utilizeze rezervele strategice de carburanţi din cauza blocării rafinăriilor

26

Franţa a început să utilizeze combustibili din rezervele sale strategice de produse petroliere, pentru a face faţă problemelor de aprovizionare cu carburanţi provocate de blocarea rafinăriilor, a anunţat miercuri, 25 mai, Uniunea franceză a industriilor petroliere (UFIP), relatează AFP.

„De două zile, în condiţiile în care au existat probleme de funcţionare a rafinăriilor, blocaje ale depozitelor, după consultările cu puterile publice am început să utilizăm stocurile de rezervă”, a declarat preşedintele acestui organism profesional, Francis Duseux.

Șase dintre cele opt rafinării din Franţa erau afectate marţi de protestele care au început luni şi au perturbat aprovizionarea benzinăriilor. De asemenea, depozitele de carburanţi sunt blocate de mai multe sute de manifestanţi care protestează împotriva unei reforme a dreptului muncii care, în opinia lor, nu va face decât să crească precaritatea salariilor.

Citeste si:  Taxă pe supraponderali, propusă în Germania

„În fiecare zi am scos echivalentul consumului zilnic. Deci, în cel mai rău caz, dacă situaţia se menţine tensionată, vom putea să facem acest lucru timp de trei luni”, a subliniat Francis Duseux. Acesta a adăugat că şi consumatorii contribuie puţin la înrăutăţirea situaţiei.

 „Ne-am umplut rezervoarele în mod preventiv însă consumul s-a majorat şi de trei şi chiar de cinci ori în unele zone. Nu suntem echipaţi pentru un astfel de consum la nivel logistic”, a spus Francis Duseux.

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez Stéphane Le Foll a afirmat miercuri dimineaţa că statul şi guvernul francez vor face totul pentru a elibera mai multe rafinării sau depozite pentru a asigura aprovizionarea populaţiei.

Citeste si:  Unele librării din Franţa refuză să vândă memoriile lui Valérie Trierweiler

Miercuri, depozitul de carburanţi de la Douchy-les-Mines (Nord), unde accesul era blocat de sindicalişti, a fost degajat de forţele de ordine. De asemenea, la Brest (nord-vest), mai multe zeci de manifestanţi au fost îndepărtaţi de lângă un depozit de carburanţi. Marţi, a fost deblocată o rafinărie şi un depozit de carburanţi din sud-estul Franţei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata