Barilul de petrol Brent a depăşit pragul de 50 de dolari pentru prima dată în ultimele şapte luni

38

Cotaţia futures la barilul de petrol Brent, un indicator de referinţă pentru industria petrolieră, a depăşit joi pe pieţele asiatice pragul psihologic de 50 de dolari, o premieră în ultimele şapte luni, după publicarea unor date statistice care arată o scădere peste aşteptări a stocurilor americane de ţiţei, transmite Reuters.

În jurul orei 02.25 GMT, cotaţia barilului de ţiţei Brent era în creştere cu 31 de cenţi până la 50,05 dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat după data de 4 noiembrie 2015. De asemenea, cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) era în creştere cu 23 de cenţi până la 49,79 dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat după data de 12 octombrie 2015.

Citeste si:  Cojile de banane, sâmburii de pepene galben şi foile de ceapă se pot consuma şi ele

Preţul petrolului a scăzut cu peste 60% de la un vârf de 110 dolari per baril în luna iunie 2014, pe măsură ce producţia globală a depăşit cererea, iar în luna ianuarie a acestui an a atins minimul ultimilor 12 ani. Analiştii de la Goldman Sachs se aşteptau anul trecut ca petrolul să coboare până la 20 de dolari, însă preţurile şi-au revenit în ultimele luni.

„Cu siguranţă 50 de dolari este un prag psihologic. Oamenii vor încerca să îl împingă peste acest prag. Din punct de vedere practic se pune întrebarea dacă va exista sau nu o creştere sustenabilă peste 50 de dolari?”, a declarat Ric Spooner, analist la firma australiană CMC Markets.

Citeste si:  OPEC estimează că preţul petrolului va rămâne sub 100 de dolari per baril în următorul deceniu

Creşterea cotaţiei petrolului a fost stimulată de cifrele publicate miercuri de Administraţia de Informaţii în Energie din SUA, care arată că stocurile americane de petrol au scăzut cu 4,2 milioane barili până la 537,1 milioane barili în săptămâna care s-a încheiat la 20 mai, cea mai mare scădere din ultimele şapte săptămâni. Scăderea a fost peste estimările analiştilor care mizau pe un declin de 2,5 milioane de barili. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata