A fost descoperită epava intactă a unui submarin britanic, având probabil 71 de trupuri la bord

36

Epava unui submarin britanic din al Doilea Război Mondial a fost găsită la o adâncime de 80 de metri, la o distanţă de circa 5 mile marine de insula Tavolara din nord-estul Sardiniei. Italianul Massomo Bondone, cunoscut vânător de epave, a confirmat miercuri descoperirea, după a doua scufundare, relatează miercuri 7sur7.be, reluând un articol din The Telegraph.

Speculaţii se făceau de 73 de ani în privinţa sorţii submarinului militar britanic HMS P311, care fusese dat dispărut în ianuarie 1943. Misterul s-a rezolvat prin descoperirea lui Massimo Beondone (58 de ani).

Citeste si:  Epavă plină cu monezi de aur descoperită în deşertul namibian

 Plecat din Scoţia în noiembrie 1942, P311 a părăsit apoi Malta, în 28 decembrie, pentru a participa la o acţiune ofensivă aliată împotriva navelor italiene, în largul Sardiniei. După ce a trimis un ultim semnal de poziţie, în 31 decembrie 1942, submarinul a dispărut, scufundându-se probabil în noaptea de 1-2 ianuarie 1943, după ce s-a lovit de o mină.

Paolo Pegoraro de la clubul de scufundări Orso, l-a ajutat din punct de vedere logistic pe Bondone în căutările sale. El a afirmat în The Telegraph că Bondone poate confirma că este vorba de submarinul P311 datorită celor două „torpile umane” (un fel de minisubmarine controlate de una sau două persoane) fixate la exterior.

Citeste si:  Expoziţie consacrată celebrei poşete ''2.55'' Chanel, la Amsterdam

„Suntem 100% siguri că este P311 fiindcă este singurul cunoscut a avea această particularitate”, a afirmat Pegoraro.

Massimo Bondone s-a scufundat la 103 metri ca să exploreze submarinul, epava fiind intactă, potrivit lui. Este avariată doar o parte, probabil acolo unde s-a lovit de mină, submarinul rămânând închis ermetic. „Totul sugerează că s-a scufundat cu aer în interior. Prin urmare, membrii echipajului nu au murit înecaţi, ci din lipsă de oxigen, submarinul transformându-se într-un veritabil sicriu de oţel”, apreciază Pagoraro.

 Cei 71 de membri ai echipajului se află probabil în interiorul submarinului. Totuşi epava nu va fi deplasată, a anunţat marina britanică. „Epavele sunt scoase la suprafaţă din raţiuni istorice sau operaţionale. Odată ce nava se scufundă, este considerată mormânt de război şi, prin urmare, trebuie să rămână acolo unde este”, a declarat un purtător de cuvânt al marinei, citat de 7sur7.be.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata