Dosare penale la alegerile locale pentru oferirea unei biciclete şi pentru instigare la fraudă la vot

Poliţiştii au întocmit un dosar penal în judeţul Dolj după ce au fost sesizaţi de un cetăţean că un candidat pentru funcţia de consilier local i-a oferit o bicicletă, în timp ce ofiţerii de poliţie din Bucureşti au întocmit un dosar penal pentru infracţiunea de instigare la fraudă la vot pe numele unei persoane care este membru al unei secţii de votare, a declarat, duminică, 5 iunie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

„În judeţul Dolj, poliţiştii au întocmit dosar penal după ce au fost sesizaţi de un cetăţean că un candidat pentru funcţia de consilier local i-a oferit o bicicletă, în valoare de 240 de lei, pentru a-l vota. Ofiţerii l-au identificat pe candidat şi au găsit asupra lui suma de 2.170 de lei şi 30 de euro, precum şi o agendă în care avea scrise numele şi datele a 101 persoane din localitate. Banii şi înscrisurile au fost ridicate pentru continuarea cercetărilor”, a spus Monica Dajbog, care a prezentat situaţiile sesizate de la ora 15,30 până la ora 18,30.

Citeste si:  Deputaţii au câştigat în primele două luni ale anului peste 3,8 milioane de lei

Purtătorul de cuvânt al MAI a mai informat că în localitatea Calafat s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot în forma tentativei, după ce doi alegători au primit câte două buletine de vot pentru alegerea primarului. „Unul dintre alegători a aplicat ştampila ‘Votat’ pe ambele buletine de vot. Acestea nu au fost însă introduse în urna de vot”, a precizat Monica Dajbog.

Ea a adăugat că ofiţerii de poliţie din Bucureşti au întocmit dosar penal pentru infracţiunea de instigare la fraudă la vot pe numele unei persoane care este membru al unei secţii de votare.

„Aceasta a înmânat unui alegător două buletine de vot în plus faţă de cele prevăzute de lege. Alegătorul este cercetat pentru infracţiunea de fraudă la vot”, a explicat purtătorul de cuvânt al MAI.

Citeste si:  Gorj: Suspendări din funcţii în dosarul mitei de la Bacalaureat

Tot pentru fraudă la vot este cercetat preşedintele unei secţii de votare din Bistriţa-Năsăud. El a votat în cadrul acesteia fără a avea dreptul, întrucât locuieşte în altă unitate administrativ teritorială, a mai spus Monica Dajbog.

„În judeţul Maramureş, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă la fraudă la vot, după ce o femeie a luat de pe masă nouă buletine de vot, dintre care şapte pentru primar şi a intrat cu ele în cabina de vot, ştampilându-le pe toate. La ieşirea din cabină a fost observată de unul dintre membrii biroului electoral al secţiei de votare, care a întocmit proces-verbal de constatare şi a anulat şase dintre cele şapte buletine de vot”, a completat purtătorul de cuvânt al MAI.

Dajbog a precizat că, în judeţul Sălaj, preşedintele unei secţii de votare a fost amendat cu 600 de lei după ce un candidat a reclamat faptul că nu i-a permis accesul în secţia de votare.

Citeste si:  Omul de afaceri Dan Adamescu, arestat pentru 30 de zile

„După încheierea votării, angajaţii MAI vor fi angrenaţi în misiuni care privesc asigurarea condiţiilor de securitate pentru transportul de către preşedinţii secţiilor de votare a buletinelor de vot şi a celorlalte documente rezultate în urma votării, către birourile electorale judeţene”, a spus Dajbog.

Potrivit acesteia, MAI mulţumeşte tuturor celor care şi-au exercitat dreptul constituţional la vot în mod legal.

„Din datele prezentate public rezultă că până în prezent şi-au exprimat votul peste 7 milioane de români. Ministerul Afacerilor Interne mulţumeşte tuturor celor care şi-au exercitat dreptul constituţional la vot în mod legal şi cu stricta respectare a legii şi atenţionează că şi în orele următoare, până la finalul zilei, va manifesta aceeaşi vigilenţă şi aceeaşi fermitate în aplicarea legii”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al MAI. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata