Lupta împotriva obezităţii se duce doar prin strategii pe hârtie, susţine Daciana Sârbu

Eurodeputata Daciana Sârbu a atras atenţia în plenul Parlamentului European la Strasbourg că lupta împotriva obezităţii se duce doar prin strategii pe hârtie şi a făcut apel la colegii săi să susţină proiectul-pilot pe care l-a propus de curând privind alimentaţia sănătoasă a copiilor, conform unui comunicat de presă dat publicităţii marţi, 7 iunie, de Delegaţia europarlamentarilor PSD.

Un studiu recent confirmă faptul că unul din trei copii între 6 şi 9 ani în Europa este obez sau supraponderal, dar nu se fac deloc progrese reale pentru oprirea acestei tendinţe îngrijorătoare, a subliniat Daciana Sârbu.

”Costul tratării problemelor generate de obezitate se ridică acum la o zecime din cheltuielile totale pentru sănătate în Europa. E inadmisibil faptul că lupta împotriva obezităţii se duce prin strategii pe hârtie, şi absolut nimic concret! E nevoie de acţiuni vizibile li rezultate concrete”, a adăugat eurodeputata. Daciana Sârbu a subliniat că ”e nevoie ca oamenii să aibă la dispoziţie tot ce le trebuie pentru se feri de acest pericol: informaţii corecte; alimente sănătoase la preţuri decente; protecţie faţă de publicitatea înşelătoare la produsele nocive, mai ales cele destinate copiilor”.

Citeste si:  Un nou studiu dezvăluie o tendinţă îngrijorătoare: tot mai mulţi tineri sunt afectaţi de o suferinţă gravă a bătrâneţii

Eurodeputata, care este şi vicepreşedinta Comisiei de Sănătate publică din Parlamentul European, a propus recent în cadrul Comisiei un proiect-pilot pentru crearea unei platforme de informare şi învăţare despre nutriţie, care vizează crearea unei platforme de informare despre nutriţie, destinate în primul rând părinţilor şi instituţiilor de învăţământ precum grădiniţele.

”L-am gândit ca pe o sursa accesibilă de idei şi informaţii, pe care să se poată baza părinţii, dar şi instituţii precum grădiniţele, atunci când planifică hrana copiilor în fiecare zi. Astfel de măsuri directe pot contribui la stoparea fenomenului obezităţii. Sper ca proiectul să fie susţinut de colegii deputaţi”. În viziunea sa, proiectul ar include materiale în format digital şi tipărite, dar şi activităţi practice (precum lecţii şi ateliere susţinute de experţi).

Citeste si:  Un sucevean a scăpat, în instanţă, de achitarea unei taxe de poluare imense

Studiul la care s-a referit eurodeputata în mesajul său a fost realizat la iniţiativa UEG (organizaţie europeană de gastroenterologie), folosind date din 46 de ţări din regiunea europeană. Autorii acestei cercetări avertizează, printre altele, că Europa nu poate gestiona amploarea fenomenului obezităţii infantile, în primul rând fiindcă nu există suficienţi experţi pediatri care să poată trata toate cazurile şi nici finanţare la nivel european pentru cercetarea în acest domeniu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata