Unicul turneu din ţară de tenis de masă pentru persoane cu dizabilităţi

Peste 200 de persoane participă săptămâna aceasta la a noua ediţie a RITTO (Romanian International Table Tenis Open), singurul turneu de tenis de masă pentru persoane cu dizabilităţi din România.

Astfel, 220 de jucători, dintre care 40 juniori, proveniţi din 30 de ţări de pe tot mapamondul, s-au adunat la Cluj.

‘Fiecare sportiv este încadrat într-o anumită clasă, în funcţie de dizabilitatea lui. Clasificatorii internaţionali vin înainte de competiţie şi îi clasifică pe cei noi, după care ei intră în competiţie la clasa la care sunt repartizaţi, fiecare. Sunt zece clase la persoanele cu dizabilităţi, clasele I-V sunt pentru cei în fotoliu rulant şi clasele VI-X pentru cei în picioare, care au dizabilităţi la mâini sau picioare, dar care pot umbla’, a explicat  Anca Cherecheş, antrenorul lotului naţional paralimpic de tenis de masă.

Din România participă la acest turneu 27 de jucători — 20 băieţi şi 7 fete.

‘Sunt printre ei şi sportivi care au jucat şi înainte, dar marea lor majoritate sunt oameni care nu au practicat tenis de masă înainte de accidentare sau de a căpăta dizabilitatea pe care o au. Deci nu de mici au început marea majoritate, ci mult mai târziu‘, a explicat Cherecheş.

Turneul de la Cluj este ultima competiţie înainte de Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro, motiv pentru care participarea de anul acesta este cea mai mare de până acum. Dintre jucătorii români, doi sportivi — Bobi Simion şi Dacian Maxim — care participă la RITTO, s-au calificat şi la Jocurile Paralimpice de la Rio.

Potrivit antrenoarei, cea mai mare dificultate în organizarea acestui turneu este găsirea numărului necesar de hoteluri din oraş care să aibă facilităţi pentru persoane cu dizabilităţi, respectiv rampe. De asemenea, transportul reprezintă o problemă spinoasă.

‘Avem nevoie de microbuze adaptate. Avem cele două ale primăriei (n. red. — din Cluj-Napoca), dar nu ne ajung la 70 de cărucioare şi atunci am mai adaptat nişte microbuze, am scos scaunele, am cumpărat nişte rampe. Încercăm să le oferim toate condiţiile de care este nevoie’, a mai spus Anca Cherecheş.

Finala turneului se va juca duminică, 25 iunie, la Sala Sporturilor ‘Horia Demian’ din Cluj.

RITTO este organizat de Comitetul Naţional Paralimpic şi Centrul Lamont, în colaborare cu Federaţia Internaţională de Tenis de Masă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.