Premierul britanic David Cameron va demisiona

Premierul britanic David Cameron a anunţat vineri, 24 iunie, că va demisiona, transmite Reuters.

‘Țara are nevoie de o conducere proaspătă’, a spus el, adăugând că nu i se pare corect să fie căpitanul care ghidează ţara spre următoarea ei destinaţie. Totodată, Cameron a declarat că noul prim-ministru va trebui să fie cel care ia decizia activării articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care prevede o perioadă de negociere de maximum doi ani până la ieşirea efectivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

‘Voi face tot ce îmi stă în puteri, în calitate de prim-ministru, să stabilizez nava în lunile care vor urma, dar nu cred că ar fi corect pentru mine să fiu căpitanul acestei nave’, a spus Cameron. Premierul britanic este de părere că, momentan, nu este nevoie de un calendar precis, ‘dar trebuie să ne gândim să avem un prim-ministru în exerciţiu până la începerea congresului Partidului Conservator în octombrie’. Totuşi, Cameron a apreciat că este în interesul naţiunii să existe o perioadă de stabilitate până la desemnarea unei noi conduceri.

Șeful executivului britanic a anunţat că guvernul se va reuni luni, iar guvernatorul Băncii Angliei va face o declaraţie cu privire la măsurile pe care urmează să le ia. Cameron a spus că va da asigurări pieţelor şi investitorilor că economia britanică este ‘fundamental puternică’.

Voinţa poporului trebuie respectată, a mai spus premierul britanic David Cameron, care i-a felicitat pe cei care au luat parte la campania Leave (susţinătorii ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană) şi i-a invitat pe cei din tabăra Remain (susţinătorii menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană) să facă să funcţioneze tranziţia. Șeful executivului de la Londra i-a asigurat pe britanicii care trăiesc în Europa şi pe europenii care trăiesc în Marea Britanie că nu va exista o schimbare imediată.

În fine, premierul britanic a anunţat că va participa la summitul Consiliului European de săptămâna viitoare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.