Poluarea aerului va ucide milioane de oameni dacă nu se fac schimbări în politicile energetice

Decesele premature provocate de poluarea aerului vor continua să crească până în anul 2040 dacă nu se fac modificări ale modului în care lumea foloseşte şi produce energie, a anunţat luni, 27 iunie, Agenţia Internaţională pentru Energie (International Energy Agency, IEA) cu sediu la Paris, citată de agenţia Reuters.

Circa 6,5 milioane de decese la nivel global sunt atribuite în fiecare an calităţii precare a aerului din interior şi exterior, ceea ce face din aceasta cea de-a patra ameninţare globală pentru sănătatea umană, după tensiunea arterială ridicată, riscurile dietei şi fumat.

Poluanţii nocivi, cum ar fi pulberile în suspensie — care pot conţine acizi, metale, particule de sol şi de praf — oxizii de sulf şi oxizii de azot, sunt responsabili pentru cele mai răspândite efectele ale poluării aerului.

Citeste si:  Un europarlamentar cere un depozit de deşeuri nucleare în Bulgaria

Pulberile minuscule în suspensie pot cauza cancer pulmonar, accidente vasculare cerebrale şi boli de inimă pe termen lung, precum şi atacuri de cord, care ucid rapid.

Eliberarea acestor poluanţi se datorează în principal producţiei şi utilizării nereglementate a energiei, susţine IEA într-un raport special privind energia şi poluarea aerului.

Fără acţiune, decesele premature care pot fi atribuite poluării aerului exterior vor creşte la 4,5 milioane în 2040 de la aproximativ trei milioane în prezent. Decesele premature din cauza poluării aerului din interiorul locuinţelor ar urma însă să scadă de la 3,5 milioane de cazuri la 2,9 milioane de cazuri.

Asia va reprezenta aproape 90 la suta din creşterea prognozată a deceselor.

Chiar dacă emisiile globale se estimează că vor scădea în ansamblu în anul 2040, politicile energetice existente şi planificate nu vor fi suficiente pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, se afirmă în raport.

Citeste si:  GDF Suez îşi schimbă numele în ENGIE

„Fără modificări ale modului în care lumea produce şi utilizează energia, tributul ruinător al poluării aerului plătit în vieţi omeneşti urmează să crească”, a atras atenţia IEA.

Emisiile nocive de gaze cu efect de seră ar trebui să continue să scadă în ţările industrializate şi recentele semne de declin din China ar trebui să continue, dar emisiile ar urma să crească în India, Asia de Sud-Est şi Africa pe măsura creşterii cererii de energie, în contextul eforturilor infime pentru îmbunătăţirea calităţii aerului.

Noile politici energetice şi de calitate a aerului pot oferi un aer mai curat prin impunerea unor măsuri ce includ accesul la maşini de gătit nepoluante care să le înlocuiască pe cele ineficiente, introducerea unor noi standarde de emisii aplicate strict în transporturile rutiere, controlul emisiilor şi trecerea la combustibili nepoluanţi în sectorul energetic, precum şi creşterea eficienţei energetice în industrie.

Citeste si:  Papa Francisc: Omenirea este la un "pas de sinucidere"

Aceste măsuri ar putea reduce emisiile globale de pulberi în suspensie cu 7 la sută, pe cele de dioxid de sulf cu 20 la sută şi pe cele de oxizi de azot cu 10 procente până în anul 2040. Drept rezultat, decesele premature provocate de poluarea aerului din exterior ar scădea la 2,8 milioane de persoane în 2040, iar cele provocate de poluarea aerului din interiorul locuinţelor la 1,3 milioane de persoane, estimează raportul, citat de agenţia Reuters. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata