Iulian Rotariu, locul 4 la ultramaratonul deşertului Gobi

Românul Iulian Rotariu, un pompier botoşănean în vârstă de 40 de ani, a ocupat poziţia a patra în ultramaratonul deşertului Gobi (Gobi March), potrivit unui comunicat.

Rotariu a alergat pentru o cauză caritabilă, „Autism Botoşani”, şi a purtat drapelul României 250 de km prin deşert, urmând să revină în ţară miercuri 29 iunie.

Doar 87 de participanţi din 101 au încheiat competiţia ce s-a desfăşurat timp de şapte zile (19-25 iunie). Cea mai dură probă a fost cea din a cincea zi, când sportivii trebuiau să traverseze deşertul pe un traseu de aproape 88 de kilometri, la temperaturi de peste 40 de grade. Proba a început de dimineaţa şi s-a terminat în ziua următoare.

Citeste si:  Judeţul Buzău: scurt istoric

Iulian Rotariu e primul român într-o astfel de competiţie de anduranţă în condiţii extreme, urcând pe parcursul celor şapte zile până la 2.900 de m altitudine şi străbătând deşertul 250 de kilometri.

Rotariu este membru activ al Asociaţiei Sportive a Pompierilor din România şi a fost susţinut în pregătirea sa de către ISU Botoşani (care a plătit taxa de participare şi o parte din echipament), de către Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Botoşani (care i-a plătit biletele de avion), prieteni, colegi, sponsori.

Povestea participării lui Iulian Rotariu la cursele de alergare este una specială.

Iulian este căsătorit şi are doi copii, iar băiatul în vârstă de 10 ani a fost diagnosticat la 2 luni cu o malformaţie congenitală şi la 3 ani a suferit o intervenţie pe inimă. Iulian a făcut prima alergare în jurul spitalului, rugându-se, în timp ce fiul său era în sala de operaţie. Prima lui participare la o alergare organizată a fost la scurt timp după această întâmplare, la un maraton montan din Piatra Craiului, fiind „echipat” doar cu tenişi cumpăraţi din piaţă, cu şosete de lână şi o vestă tricotată de bunica lui, se arată în comunicat.

Citeste si:  Cele mai surprinzătoare descoperiri din cei zece ani ai Google Earth

Gobi March face parte din seria 4Deserts.com, cea mai dură competiţie de anduranţă, care cuprinde patru ultramaratoane, fiecare dintre acestea fiind desfăşurat timp de şapte zile pe un traseu de 250 de kilometri în unul dintre cele mai întinse şi greu accesibile deşerturi din lume: Gobi, Atacama, Sahara, Antarctica (Atacama Crossing în Chile, Gobi March în China, Sahara Race în Egipt şi The Last Desert în Antarctica).

Concurenţii îşi înving limitele fizice şi mentale, parcurgând condiţii climatice ostile şi variate, dar bucurându-se de peisaje magnifice. Cursa este una în care participanţii trebuie să care în spate absolut tot ce au nevoie în aceste 7 zile, inclusiv mâncarea (cursă autosusţinută). Organizatorii pun la dispoziţia concurenţilor apă, foaia de cort sub care se odihnesc noaptea şi asistenţă medicală de urgenţă. Conform regulamentului, niciun alt fel de ajutor nu este permis. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata