Modificarea legislaţiei în trei domenii poate duce la economii de 434 milioane de euro anual

29

Implementarea recomandărilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) după analiza a trei sectoare economice româneşti poate duce la beneficii pentru consumatori şi pentru economia românească de 434 milioane de euro pe an, adică 0,27% din PIB, a declarat, marţi, 28 iunie, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

El a fost prezent la conferinţa de prezentare a concluziilor analizei impactului legislaţiei în vigoare în sectoare cheie ale economiei româneşti, realizat de OCDE, Consiliul Concurenţei şi Guvernul României.

Raportul realizat de OCDE, în urma proiectului „Analiza impactului legislaţiei în vigoare în sectoare cheie ale economiei româneşti”, cuprinde 152 de recomandări pentru îmbunătăţirea cadrului de reglementare în cele trei sectoare care au făcut obiectul proiectului: procesarea produselor agro-alimentare, transportul de mărfuri (terestru şi naval) şi construcţiile (în principal, materiale de construcţii şi proiectarea pe baze concurenţiale a licitaţiilor aferente lucrărilor de construcţii civile).

„Guvernul a inclus implementarea recomandărilor propuse de OCDE în Programul Naţional de Reforme, iar noi vom oferi suportul necesar pentru ca efectele acestora să se resimtă cât mai repede la nivelul economiei româneşti. Nu va fi simplu, vorbim de 152 prevederi legislative care trebuie să fie modificate până la sfârşitul anului, pentru a creşte concurenţa în toate cele trei sectoare”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

Citeste si:  Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil

Raportul OCDE prevede că, în domeniul achiziţiilor publice, elaborarea de instrucţiuni va contribui la creşterea numărului de participanţi la licitaţii, ceea ce va avea ca efect scăderea preţurilor de achiziţie şi la economii anuale în sectorul construcţiilor estimate la aproximativ 418 milioane/an. De asemenea, experţii OCDE recomandă eliminarea preţului maxim la nisip şi pietriş, ceea ce va conduce la creşterea concurenţei între furnizori.

Asigurarea transparenţei şi crearea unui sistem de plăţi pentru taxele locale pentru drumuri va reduce semnificativ povara administrativă pentru şoferii de camioane şi va preveni probleme de corupţie. De asemenea, modificarea cerinţelor pentru obţinerea copiei după licenţa pentru transport pentru companiile de transport rutier va reduce povara administrativă pentru companiile româneşti de transport rutier de marfă. Beneficiile estimate de pe urma implementări acestei recomandări a OCDE va aduce un venit de aproximativ 7,1 milioane euro pe an.

Citeste si:  Mihai Ghyka: Cu toată această creştere de 3,5%, suntem sub PIB-ul pe care l-am avut în 2008

Introducerea „concurenţei pe piaţă” în cazul serviciilor portuare, în special în ce priveşte remorcajul navelor în port şi pilotarea navelor, precum şi introducerea de proceduri pentru licitaţii pentru acestea vor duce la creşterea concurenţei în acest domeniu. Prin implementarea acestor recomandări, OCDE estimează că se vor genera economii de 6,5 milioane euro pe an.

În acelaşi timp, raportul OCDE recomandă ca toate taxele stabilite de autorităţile portuare să fie monitorizate şi aprobate ex ante de un organism de reglementare independent. Aceasta va conduce la un control mai bun al tarifelor portuare şi la o utilizare mai eficientă a portului Constanţa şi a altor porturi din România.

În ceea ce priveşte procesarea produselor agro-alimentare, experţii OCDE recomandă eliminarea barierei create de necesitatea unui spaţiu de minim 10 metri pătraţi în magazine pentru vânzarea pâinii. Aceasta va permite proprietarilor de magazine mici să vândă pâine şi să aibă noi oportunităţi de afaceri.

Citeste si:  Gerul de afara de resimte in facturile la gaze

„Acest proiect reprezintă o continuare a angajamentelor asumate de România, în calitate de ţară asociată la Comitetul de Concurenţă OCDE şi sper ca acest exerciţiu de succes să continue şi în alte domenii ale economiei naţionale, având în vedere că ne dorim să ajungem la un sistem legislativ orientat deopotrivă spre eficienţa economică şi promovarea interesului public general”, a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Raportul final al OCDE privind „Analiza impactului reglementărilor în vigoare în sectoare cheie ale economiei româneşti” cuprinde 152 de recomandări în cele trei sectoare care fac obiectul proiectului.

Proiectul a demarat la începutul anului 2015, fiind o colaborare între Consiliul Concurenţei, Guvernul României şi OCDE. Cele trei sectoare au fost selectate în urma consultărilor cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata