Atentat la Istanbul: 41 de morţi, dintre care 13 cetăţeni străini şi 239 de răniţi

Bilanţul atentatului comis marţi seară, 28 iunie, la aeroportul internaţional Atatürk din Istanbul a ajuns la 41 de morţi şi 239 de răniţi, a anunţat miercuri Biroul guvernatorul metropolei turce, citat de Reuters şi DPA.

Potrivit oficialului turc, 13 victime sunt cetăţeni străini (cinci saudiţi, doi irakieni, un ucrainean, un iranian, un uzbec, un tunisian, un iordanian şi un chinez), iar dintre acestea trei deţin şi cetăţenia turcă.

Sursa citată menţionează că 109 dintre răniţi au fost deja externaţi.

Trei atacatori sinucigaşi au vizat marţi seara diferite zone pe aeroportul internaţional Atatürk din Istanbul. Atacurile au început la ora 21:22 locală (18:22 GMT), a declarat premierul turc Binali Yildirim, adăugând că atacatorii au sosit la aeroport cu un taxi.

Ministrul justiţiei, Bekir Bozdag, a confirmat că cel puţin unul dintre atacatori a avut o puşcă de asalt, care a fost folosită în atac, într-o acţiune bine coordonată.

Citeste si:  Mesaj al Statului Islamic către SUA: "Vă vom îneca pe toţi în sânge!"

A existat un schimb de focuri între atacatori şi poliţie în apropierea unui punct de control la terminalul de sosiri internaţionale. Unul dintre atacatori a detonat apoi încărcătura explozivă pe care o avea asupra sa în interiorul terminalului lângă intrarea în clădire, în timp ce un altul s-a aruncat în aer în afara terminalului şi cel de-al treilea într-o parcare, au declarat oficiali turci.

Înregistrări video postate pe site-uri de socializare arătau un atacator în interiorul clădirii aeroportului şi pasageri panicaţi. Martori au raportat de asemenea explozii şi focuri de armă în mai multe zone din aeroport, declarând că atacurile păreau să aibă loc la două etaje diferite.

Citeste si:  Georgia i-a vândut Iranului rachete ucrainene?

Cei trei atacatori au fost ucişi în timpul incidentului, care a provocat anularea sau amânarea a sute de zboruri. Aeroportul a fost închis mai multe ore şi a fost redeschis doar parţial. Alte curse au fost redirecţionate către alte aeroporturi.

Aeroportul Atatürk din Istanbul este unul dintre cele mai tranzitate din lume, cu 60 de milioane de pasageri pe an.

Într-o declaraţie făcută chiar la locul tragediei, transmisă în direct de NTV şi citată de EFE, prim-ministrul turc a indicat Dáesh ca responsabil probabil al atentatului, a negat existenţa unor falii de securitate şi a arătat că atacul a fost mai grav pentru că atentatorii au avut arme automate.

Potrivit AFP, Binali Yildirim a explicat că cei trei kamikaze, cărora nu le-a precizat nici identitatea, nici naţionalitatea, au deschis focul asupra pasagerilor cu pistoale-mitralieră înainte de a se arunca în aer.

Citeste si:  Subaru crește perspectivele de profit, pe măsură ce piața SUA revine mai mult decât se aștepta

El a precizat că atacatorii au sosit la bordul unui taxi la aeroport şi a dezminţit zvonul că unul dintre terorişti ar fi scăpat, adăugând însă că sunt investigate toate posibilităţile.

Premierul turc a adăugat că traficul aerian a fost reluat începând de la ora 03.00 locală (00H00 GMT).

„Există o ameninţare globală şi obiectivul este uciderea de oameni nevinovaţi. Lupta contra terorismului trebuie să fie asumată de toţi„, a spus el.

„Este semnificativ că acest atac are loc exact când ne normalizăm relaţiile cu vecinii noştri”, a arătat Yildirim, aluzie la acordul cu Israel de restabilire a relaţiilor diplomatice, semnat marţi, şi la tentativele de reconciliere cu Rusia, mai notează EFE.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: wizardistanbul.com

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata