Cazul Ekeng: Medicul de pe ambulanţă, pus sub acuzare

Mihaela Duţă, medicul de pe ambulanţa Puls care l-a transportat pe fotbalistul Patrick Ekeng la spital, a fost pusă sub acuzare de procurorii Parchetului Capitalei pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Mihaela Duţă a fost chemată joi, 30 iunie, la Parchetul Capitalei, fiind anunţată de procurori că are calitatea de suspect în acest dosar, fiind acuzată de ucidere din culpă.

Fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng a murit la 6 mai, după ce s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului dintre Dinamo şi Viitorul Constanţa, fără un contact cu un adversar în prealabil.

După intervenţia staff-ului medical al echipei Dinamo, s-a apelat la ambulanţă, Ekeng primind îngrijiri pe gazon, iar apoi fiind transportat la spital, unde s-a constatat că a suferit un stop cardio-respirator. Ekeng fusese introdus pe gazon de doar şapte minute.

Martorii oculari au relatat că medicul Mihaela Duţă de pe ambulanţa Puls a intervenit foarte târziu.

În urma autopsiei efectuate la Institutul Naţional de Medicină Legală, s-a constatat că jucătorul dinamovist avea o problemă la inimă, aceasta fiind şi cauza decesului.

Citeste si:  Elena Udrea scapă de arestul la domiciliu; va fi judecată sub control judiciar

Procurorii de la Parchetul Capitalei susţin că Mihaela Duţă, medicul de pe ambulanţa Puls, nu a efectuat manevre de resuscitare în cazul fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng, anulând practic orice şansă de supravieţuire a acestuia.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Capitalei, în sarcina Mihaelei Duţă s-a reţinut că, fără a evalua complet starea pacientului, nu a iniţiat şi nu a dispus iniţierea niciunei manevre de resuscitare, fotbalistul fiind urcat în ambulanţă în vederea transportării la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, aflat în imediata vecinătate a stadionului.

„Mai mult decât atât, deşi pe parcursul transportului, ca urmare a instalării defibrilatorului aflat în dotarea ambulanţei, a fost confirmată fibrilaţia ventriculară în care se afla pacientul Patrick Ekeng, medicul Duţă Elena Mihaela nu a iniţiat nici de această dată manevre de resuscitare, potrivit protocoalelor medicale aplicabile în cazul intervenţiei medicale de urgenţă, asigurând doar predarea acestuia către Unitatea de primiri urgenţe a spitalului unde, în ciuda manevrelor de resuscitare iniţiate, nu s-a mai putut asigura supravieţuirea pacientului”, declară procurorii.

Citeste si:  12 persoane evacuate şi 278 de gospodării afectate de fenomenele meteo în ultimele 24 de ore

Anchetatorii mai arată că, în acest context, deşi în mod evident dintre cauzele care au determinat decesul lui Patrick Ekeng fac parte şi afecţiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului Mihaela Duţă de a nu efectua protocolul de resuscitare prespitalicească, în condiţiile în care a constatat sau trebuia să constate că fotbalistul se afla în fibrilaţie ventriculară, „anulând astfel, prin inacţiunea sa nejustificată, orice şanse de supravieţuire a pacientului„, se înscrie între cauzele care au determinat decesul pacientului.

Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie întocmit de specialişti din cadrul INML, moartea lui Patrick Ekeng s-a datorat unei fibrilaţii ventriculare apărută pe fondul unei patologii cardiace preexistente (cardiomiopatie de non-compactare cu tulburare de repolarizare precoce, cardiomiopatie hipertrofică apicală) asociată cu anomalii coronariene, favorizată de existenţa unui proces miocardic în remisiune şi precipitată de un efort fizic.

Din datele medicale puse la dispoziţia procurorilor, nu rezultă faptul că s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonară prespitalicească, iar acordarea de prim ajutor în cazul unui stop cardiac trebuie efectuată cât mai repede, fiecare minut de întârziere ducând la o scădere a şanselor de supravieţuire.

Citeste si:  O invenţie pe zi: Umbrela

În raportul de necropsie se mai reţine faptul că, în cazul atleţilor care suferă de tahiartimie (cum a fost cazul lui Patrick Ekeng), mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilaţi supravieţuiesc dacă defibrilarea se face în primul minut de stop cardiac. Șansele de supravieţuire scad cu 5,5 % pe minut.

Fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng a murit la 6 mai, după ce s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului dintre Dinamo şi Viitorul Constanţa, fără un contact cu un adversar în prealabil.

După intervenţia staff-ului medical al echipei Dinamo, s-a apelat la ambulanţă, Ekeng primind îngrijiri pe gazon, iar apoi fiind transportat la spital, unde s-a constatat că a suferit un stop cardio-respirator. Ekeng fusese introdus pe gazon de doar şapte minute.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata