Cererile pentru prelungirea sau reluarea concediului de creştere a copilului se pot depune începând cu 1 iulie

Ministerul Muncii este pregătit să preia cererile pentru prelungirea sau reluarea concediului de creştere a copilului şi plata indemnizaţiei lunare, iar persoanele interesate pot face acest lucru începând de vineri, 1 iulie, informează Ministerul Muncii într-un comunicat remis miercuri.

Una dintre noutăţile aduse de legislaţia recentă în domeniu este faptul că, începând cu 1 iulie 2016, solicitanţii nu mai sunt obligaţi să depună documentele doar la sediul agenţiilor teritoriale, ci le pot trimite şi prin poştă sau prin e-mail, în format scanat.

Potrivit sursei citate, limita minimă a indemnizaţiei creşte la 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 1.063 lei (salariul minim este 1.250 lei), faţă de 600 lei în prezent, în timp ce limita maximă a indemnizaţiei este eliminată, aceasta urmând să fie calculată la 85% din veniturile nete realizate.

De asemenea, suma suplimentară pentru gemeni/multipleţi sau pentru situaţii de suprapunere creşte la 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 1.063 lei, faţă de 600 lei în prezent. Stimulentul de inserţie se stabileşte la 50% din indemnizaţia minimă.

Citeste si:  Parlamentul a eliminat din legile austerităţii articolele privind diminuarea pensiilor şi recalcularea pensiilor magistraţilor

Ministerul Muncii precizează că reluarea drepturilor de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului se face începând cu drepturile lunii iulie 2016 dacă cererea împreună cu actele doveditoare se depun în perioada 1 iulie — 1 august 2016, inclusiv.

„În cazul în care acestea se depun după data de 1 august 2016, plata indemnizaţiei se face începând cu data depunerii cererii, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap. De asemenea, cererile noi pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, a stimulentului de inserţie, a sprijinului lunar şi a alocaţiei de stat pentru copii se depun în continuare (împreună cu actele doveditoare) la primăria localităţii de domiciliu sau, pentru municipiul Bucureşti, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din sectorul de domiciliu”, se precizează în comunicat.

Citeste si:  Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, arestat pentru 30 de zile

Instituţia atenţionează că reluarea drepturilor de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului se face începând cu luna iulie 2016, dacă cererea şi actele doveditoare se depun în perioada 1 iulie — 1 august 2016, inclusiv.

„Persoanele care depun cerere în perioada 1 iulie — 22 iulie 2016 pentru prelungirea sau reluarea concediului de creştere a copilului şi plata indemnizaţiei lunare vor putea beneficia de plata drepturilor aferente lunii iulie 2016 în luna august 2016.

Persoanele care depun cerere în perioada 23 iulie — 1 august 2016 pentru prelungirea sau reluarea concediului de creştere a copilului şi plata indemnizaţiei lunare vor putea beneficia de plata drepturilor aferente lunii iulie 2016 în luna septembrie 2016.

Dacă cererea şi actele doveditoare se depun începând cu data de 2 august 2016, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se face începând cu data depunerii cererii, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap”, se arată în document.

Citeste si:  Legea "Big Brother" a fost promulgată

Cererile noi pentru acordarea indemnizaţiei lunare pentru creştere a copilului, a stimulentului de inserţie, a sprijinului lunar şi a alocaţiei de stat pentru copii (împreună cu actele doveditoare) se depun în continuare la primăria localităţii de domiciliu sau, pentru municipiul Bucureşti, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din sectorul de domiciliu.

Persoanele care doresc să depună cereri pentru prelungirea sau reluarea concediului de creştere a copilului şi plata indemnizaţiei lunare se pot adresa, începând de vineri, 1 iulie 2016, Agenţiilor Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) sau Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti (APISMB), după caz, potrivit Ordinului MMFPSPV nr. 1099/2016. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata