EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,25 RON
(+0.3%)
GBP
5,32 RON
(+1.16%)
CHF
4,53 RON
(+0.11%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.36%)
CAD
3,13 RON
(+0.71%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,96 RON
(+0.6%)
JPY
0,04 RON
(+0.34%)
CZK
0,18 RON
(+0.17%)
INR
0,06 RON
(+0.68%)

Plan de îmbunătăţire a condiţiilor de detenţie din penitenciare

Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor au aprobat un plan de acţiune sectorial pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, care include măsuri referitoare la accesul la muncă, servicii medicale de calitate şi reintegrarea socială a deţinuţilor.

Potrivit unui comunicat al MJ, în ceea ce priveşte accesul la muncă al persoanelor private de libertate, măsurile identificate se axează, în principal, pe un drept efectiv la muncă pentru a facilita reintegrarea socială post-detenţie.

Acest lucru presupune ca atât managementul la nivel de penitenciar, cât şi la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor să aibă o acţiune proactivă pentru a identifica opţiuni de muncă şi beneficiari ai forţei de muncă din penitenciar.

Printre măsurile identificate în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale de calitate se numără: ocuparea posturilor vacante şi elaborarea unei strategii de menţinere a personalului medical în sistemul penitenciar; igienizarea urgentă şi constantă a tuturor spaţiilor de deţinere de către fiecare unitate penitenciară în parte; asigurarea de servicii stomatologice pentru fiecare regiune.

De asemenea, măsurile privind reintegrarea socială a deţinuţilor vizează: crearea unor condiţii prietenoase pentru desfăşurarea de activităţi în familie; campanii de conştientizare care au drept scop eliminarea stigmei existente referitoare la persoanele private de libertate aflate într-un penitenciar; organizarea unei burse de locuri de muncă, în interiorul sau exteriorul unităţii penitenciare.

„Planul de Acţiune Sectorial pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Detenţie” a fost adoptat ca urmare a discuţiilor purtate în cadrul evenimentului ce a avut loc la iniţiativa ministrului Justiţiei, Raluca Prună, în data de 3 iunie 2016 — „Condiţiile de detenţie din România: provocări, bune practici şi perspective”.

Acest plan este în linie cu „Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar 2015 — 2020″, capitolul III, punctul 3. Direcţii de acţiune, obiective strategice şi obiective specifice, măsura generală A. 4.”Îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi creşterea şanselor de reintegrare socială a persoanelor private de libertate”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata