ANCOM a actualizat lista localităților eligibile pentru măsuri de intervenție publică în cadrul proiectului LEADER 2014-2020

În urma unei consultări publice, ANCOM a confirmat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) lista localităților care nu erau încă acoperite de rețele de comunicații electronice în bandă largă de mare viteză la puncte fixe, la data de 31 ianuarie 2017, în aria teritorială a celor 37 de grupuri de acțiune locală (GAL-uri) selectate de MADR pentru implementarea măsurilor de intervenție publică în domeniul comunicațiilor electronice în cadrul proiectului LEADER 2014-2020, parte a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

Consultarea publică a ANCOM a vizat un număr de 1.148 de localități (sate și orașe mici de până în 20.000 de locuitori) din aria teritorială indicată. Dintre aceste 1.148 de localități, la data de 31 ianuarie 2017, nu erau încă acoperite de rețele de comunicații electronice în bandă largă de mare viteză la puncte fixe un număr de 684, care au în total 222.004 locuitori.

În urma consultării, a rezultat că în ultimii doi ani, dintre aceste 1.148 de localități, un număr de 300, care au în total 183.536 de locuitori, au intrat în aria de acoperire a rețelelor de comunicații de bandă largă de mare viteză. În plus, în alte 149 de localități, care au în total 47.644 de locuitori,  operatorii și-au manifestat intenția ca, în următorii trei ani, să instaleze pentru prima dată o rețea de comunicații electronice în bandă largă de mare viteză la puncte fixe.

Citeste si:  Zentiva vrea să exporte jumătate din producţie până în 2017

Lista localităților eligibile

ANCOM a identificat opt tipuri de localități în funcție de patru parametri: (1) existența în localitate a cel puțin unei rețele de acces în bandă largă de mare viteză la puncte fixe (2) existența a cel puțin unei rețele de distribuție în bandă largă de mare viteză la puncte fixe (3) furnizarea în localitate cel puțin a serviciilor de bază de acces la internet la puncte fixe (cu viteza de transfer a datelor (download) de minim 144 Kbps) și (4) acoperirea localității cu rețele mobile 3G+(HSPA)/LTE/LTE Advanced.

Astfel, în 68 de localități, care au în total  7.382 de locuitori, niciun parametru dintre cei mai sus indicați nu a fost îndeplinit.

În alte 90 de localități, care au în total 33.400 de locuitori, se furnizează doar servicii de bază de acces la internet la puncte fixe, restul parametrilor nefiind îndepliniți.

De asemenea, mai există alte 202 localități, care au în total 21.588 de locuitori, acoperite doar de rețele mobile 3G+(HSPA)/LTE/LTE Advanced, fără a beneficia de rețele de comunicații electronice în bandă largă de mare viteză la puncte fixe.

Citeste si:  BULETINUL INSOLVENŢEI - 26 aprilie 2010 (3277)

Lista tuturor celor 684 de localități care încă nu erau deservite de rețele de comunicații electronice în bandă largă de mare viteză la puncte fixe la data de 31 ianuarie 2017, împreună cu informații privind tipul acestora, județul și numărul de locuitori, au fost publicate pe pagina de internet a ANCOM, aici.

Măsuri de intervenție

Cele 684 de localităţi fac parte din aria teritorială a 37 de grupuri de acțiune locală (GAL-uri) selectate de MADR pentru implementarea măsurilor de intervenție publică în domeniul comunicațiilor electronice din cadrul proiectului LEADER 2014-2020, parte a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

În localitățile care nu sunt deservite de rețele de comunicații electronice în bandă largă de mare viteză la puncte fixe pot fi implementate măsuri de intervenție publică (construcție/modernizare de rețele) în vederea furnizării de servicii de comunicații electronice în bandă largă de mare viteză.

 

Informații suplimentare

Reţelele de comunicaţii electronice de bandă largă  de mare viteză sunt acele rețele care îndeplinesc, în mod cumulativ, următoarele criterii:

  1. a) sunt în măsură să susțină servicii de comunicații electronice care să asigure viteze „best effort” de transfer al datelor (download) de minim 30 Mbps; 
  2. b) disponibilitatea serviciilor de comunicații electronice, furnizate prin intermediul acestor rețele, la vitezele de transfer menționate să poată fi asigurată permanent, independent, de exemplu, de intervalul orar sau de volumul datelor transferate.  

Suplimentar, pentru serviciile de comunicații electronice furnizate la puncte mobile, este necesar să se poată asigura vitezele de transfer menționate atât în interiorul clădirilor sau construcțiilor, cât și în exteriorul acestora. De asemenea, în acest caz este necesar să se asigure vitezele de transfer menționate inclusiv în condițiile în care se furnizează servicii de comunicații electronice abonaților ce se află în zona de interes doar cu caracter temporar.  

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este instituția care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin  promovarea concurenței pe piața de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investițiilor eficiente în infrastructură și a inovației. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitați www.ancom.org.ro, www.portabilitate.ro și www.veritel.ro. Pentru a testa și monitoriza calitatea serviciului de acces la internet, accesați www.netograf.ro.

Persoană de contact: Mihaela BRACON, Expert Comunicare, tel. 0372.845.171, 0728.111.346

Citeste si:  Amazon destituie zeci de angajați la proiectul de drone și colaborează cu noi producători
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata