“Educatia construieste viitorul”

Peste 200 de copii din familii vulnerabile vor avea acces la educatie de calitate, hrana si ingrijire pentru a ajunge adulti independenti

Habitat for Humanity Romania si Asociatia Hercules, in parteneriat cu Primaria Municipiului Buftea, construiesc un centru comunitar care va oferi zi de zi acces gratuit la o masa calda, after-school si activitati de educatie non-formala pentru aproximativ 50 de copii. De-a lungul unui an, alti 150 de copii vor beneficia de prezenta centrului in comunitate. Fundatia Saint-Gobain, Coface si Holcim Romania s-au alaturat proiectului cu importante contributii financiare si in materiale de constructie.

Centrul comunitar va deservi doua scoli din Flamanzeni si Buciumeni – cartiere defavorizate din Buftea, unde saracia, conflictele si conditiile grele de locuire afecteaza puternic dezvoltarea si educatia copiilor. Din cei 350 de copii care invata la cele doua scoli, aproximativ 250 provin din familii dezavantajate. Cei mai multi dintre parinti nu au un loc de munca stabil si traiesc din alocatiile copiilor, din ajutor social sau din lucrul cu ziua.

“Copiii sunt cei mai afectati de conditiile dificile in care sunt nevoiti sa creasca. Sunt bucuros ca impreuna cu partenerii nostri vom putea oferi o sansa la un viitor mai bun si, implicit, la o locuire decenta, pentru sute de copii.

Am gandit o cladire eficienta energetic, pentru a tine costurile de intretinere cat mai mici. Astfel, Asociatia Hercules va putea folosi o parte cat mai mare din fondurile stranse in programele educationale. Speram ca alti parteneri sa se alature eforturilor noastre si sa putem inaugura cat mai repede centrul”, a declarat Roberto Patrascoiu, director national Habitat for Humanity Romania.

Citeste si:  One Herăstrău Park, desemnat Residential Project of the Year în cadrul SEE Real Estate Awards

Centrul construit pe parcursul a doi ani va respecta principiile eficientei energetice si va fi coordonat de Asociatia Hercules, organizatie cu o experienta de peste 10 ani in dezvoltarea de proiecte sociale si educationale pentru copiii din familii vulnerabile. Din 2007, Asociatia Hercules coordoneaza in Costesti, judetul Arges, un centru de zi similar – Centrul de zi Hercules – cu rezultate excelente.

„Obiectivul principal al Centrului de zi este prevenirea abandonului scolar, imbunatatirea performantei scolare si a calitatii vietii copiilor din comunitate. Pe langa o masa calda, peste 50 de copii vor beneficia zilnic de ajutor la teme, consiliere psihologica, activitati de educatie formala si non-formala care sa le dezvolte atat abilitatile intelectuale, cat si cele practice si de viata independenta, sa ii ajute sa devina adulti morali, responsabili, increzatori in fortele proprii. Alti 150 de copii vor fi implicati in activitati educationale si recreative prin intermediul evenimentelor in comunitate”, a declarat Petruta Stanescu, director executiv al Asociatiei Hercules, fondator si coordonator al Centrului de zi Hercules din Costesti, Arges.

De asemenea, parintii vor participa ca voluntari la ingrijirea centrului, vor avea acces la consiliere psihologica si parentala, traininguri de dezvoltare personala: de la antreprenoriat, la economie domestica, educatie financiara sau traininguri de eficienta energetica.

“Un centru de zi adresat copiilor este o necesitate in comunitatea Buftea. In cartiere precum cele din Buciumeni si Flamanzeni sute de familii si de copii supravietuiesc numai datorita ajutorului social. Pentru ca ne pasa de prezentul si de viitorul copiilor din comunitate, am spus imediat “da” propunerii venite de la cele doua ONG-uri partenere – Asociatia Hercules si Habitat for Humanity Romania – de a construi un centru de zi in comunitate si de a desfasura proiecte educationale si de sprijin pentru copiii care vin la scoala.”, a declarat Pistol Gheorghe, primar orasul Buftea. 

Citeste si:  Congresul Național al Studenților Economiști din România (CNSER 2018)

O cladire eficienta energetic

Centrul comunitar din Buftea este proiectat sa respecte principiile eficientei energetice. Vor fi folosite solutii pasive pentru minimizarea pierderilor si consumului de energie. Cea mai importanta dintre acestea este forma compacta a cladirii – spatiile fiind proiectate in suprafete optime care vor tine transferurile termice la nivel minim. Incaperile unde se vor desfasura activitatile principale sunt orientate spre Sud, astfel incat sa beneficieze de cat mai multa lumina naturala. Holurile, accesul spre curte, baile si spatiile tehnice, care necesita mai putina caldura, sunt orientate spre Nord. Cladirea va functiona cu un sistem de ventilatie naturala, care se va realiza din faza de constructie. Astfel vor fi eliminate ventilatiile mecanice, care adauga costuri suplimentare de energie si mentenanta.

Prin parteneriate dezvoltate cu producatori de profil, Habitat for Humanity Romania va folosi produse si materiale care indeplinesc standardele de eficienta energetica.

”Eficienta energetica se traduce atat prin costuri reduse la facturile de intretinere si energie, cat si prin cresterea considerabila a calitatii conditiilor de locuire, prin confortul, performanta si siguranta oferite. Iar eficienta energetica incepe odata cu materialele de constructii folosite. Ne bucuram ca putem contribui la conceperea unei cladiri performante si la crearea unui habitat propice dezvoltarii copiilor din comunitate, prin produse, solutii si servicii din portofoliul Saint-Gobain, asigurand totodata un viitor durabil si un impact scazut asupra mediului inconjurӑtor.” a declarat Constantin Hariton, Delegat Adjunct al Grupului Saint-Gobain din Romania.

Citeste si:  Investiție de 350.000 de euro în gama de produse Gata de Gătit

Lucrarile la centrul comunitar din Buftea vor incepe in luna septembrie 2017. La fel ca in toate proiectele Habitat for Humanity Romania, la realizarea lucrarilor vor fi implicati voluntari din strainatate si din companiile romanesti. 

Despre Habitat for Humanity Romania

Habitat for Humanity este o organizatie non-profit prezenta in 70 de tari cu misiunea de a eradica locuirea saracacioasa. De 21 de ani in Romania, Habitat for Humanity Romania construieste, reabiliteaza, ofera consultanta, suport tehnic si deruleaza programe de eficienta energetica si de preventie si raspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.

Cu sprijinul a peste 32,000 de voluntari, internationali si din companiile romanesti, Habitat for Humanity Romania a ajutat peste 69,000 de oameni sa aiba o casa decenta sau sa isi imbunatateasca conditiile de locuit. www.habitat.ro

Despre Asociatia Hercules

Asociatia Hercules este o organizatie neguvernamentala non profit, a carei misiune este combaterea saraciei si imbunatatirea educatiei copiilor din comunitati defavorizate. In centre de zi educationale, oferim copiilor hrana sanatoasa, educatie de calitate, oportunitati de crestere, experiente pozitive, sansa la o copilarie mai frumoasa si la un viitor mai bun.

Centrul de zi din Buftea a fost gandit ca o replica a proiectului de succes deja implementat in orasul Costesti, judetul Arges: Centrul de zi Hercules, o a doua casa pentru 50 de copii din Costesti si satele invecinate. Despre Asociatia si Centrul de zi Hercules aflati mai multe pe www.asociatiahercules.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata