Inspectoratul Județean de Jandarmi Iaşi, pe locul 9 în lupta cu fenomenul contrabandei

55

Inspectoratul Judeţean de JandarmiIaşi a întreprins în 2016 un număr de19 măsuri de prevenire a contrabandei.  În funcție de volumul de mărfuri de contrabandă confiscate, Inspectoratul Iaşi ocupă locul 9 în clasamentul Inspectoratelor Județene de Jandarmi analizate. Conform datelor colectate, bunurile confiscate de către Inspectoratele Județene de Jandarmi sunt în proporție de peste 90 la sută ţigări și alte produse din tutun, precum și alcool și alte tipuri de produse cosmetice sau electrocasnice.Ca urmare a acestor acţiuni, 10.600 ţigări de contrabandă au fost confiscateşi 19 dosare penale au fost înregistrate.

Citeste si:  Victor SANDU va ocupa funcția de Director General al Administrației Naționale ”APELE ROMÂNE”.

Datele prezentate provin dintr-un studiu realizat de către Asociația InfoConsși susținut de British American Tobacco în cadrul campaniei “Stop Contrabanda! Ia atitudine” (mai multe detalii pe www.anticontrabanda.ro). Studiul evaluează rezultatele din 2016 ale acțiunilor desfățurate de principalele autorități implicate în combaterea fenomenului de contrabandă. Informaţiile prezentate în studiu au fost obţinute în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi colectate prin intermediul chestionarelor trimise de către reprezentanții Asociației ”InfoCons” autorităţilor vizate.

Campania “Stop Contrabanda! Ia atitudine”are ca scop informarea publicului atât în legătură cu dimensiunea fenomenului contrabandei, cât și referitor la eforturile autorităților statului român pentru stoparea acestui fenomen.

Citeste si:  Se prelungește cu o lună sesiunea pentru investițiile în infrastructura de irigații

Contrabanda are profunde efecte economice şi sociale, prejudiciind bugetul de stat și limitând capacitatea de dezvoltare a României. Totodată, acest fenomen reprezintă un risc pentru siguranţa naţională, contrabanda fiind adesea asociată și altor activități infracționale, putând reprezenta chiar și o sursă de finanţare pentru activităţi teroriste.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata