Societăţile de asigurare nu mai trebuie să contribuie la Fondul de rezoluţie

33

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunţă că, începând cu data de 1 august 2017, a fost atins plafonul de 50 de milioane de lei reprezentând contribuțiile societăților de asigurare la Fondul de rezoluție, conform prevederilor art. 1 alin. (2) din Norma nr. 3/2016.  Societățile de asigurarecontribuie la Fondul de rezoluție,administrat de Fondul de Garantare a Asiguraţilor, cu o cotă de 0,4% din totalulprimelor brute subscrisepentruasigurărilegeneraleşi cu o cotă de 0,25% din totalulprimelor brute subscrisepentruasigurările de viaţă.

ASF a decis să sisteze plata acestor contribuţii la Fondul de rezoluţieca o măsură de susţinere a pieţei asigurărilor, în condițiile atingerii nivelului corespunzător, măsură carese circumscrie strategiei Autorităţii în acest sens. Supravegherea prudențială a activității societăților de asigurare se concentrează în prezent pe componenta proactivă si preventivă, pentru a evita apariția unor dezechilibre în piața asigurărilor și pentru aadministra acele disfuncționalități care ar putea conduce la modificări majore alepreţurilorpoliţelor asigurărilor obligatorii.

Citeste si:  ELKO Group a inregistrat in 2018 o cifra de afaceri de peste 1.5 miliarde de dolari

Legea nr. 246/2015 privind redresarea și rezoluția asigurătorilor permite ASF să declanşeze din timp mecanisme de redresare în cazul în care constată, în timpul procesului de supraveghere, că o societate de asigurare se confruntă cu probleme financiareşi nu mai respectă prevederile legale în materie de capitalizare, astfel încât să fie evitat falimentul acesteia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata