Mai este necesară evaluarea proprietăţilor imobiliare pentru raportare financiară?

75

În contextul apariţiei de la 1 ianuarie 2016 a valorii impozabile în Codul Fiscal, multe societăţi îşi pun întrebarea dacă mai este necesară evaluarea proprietăţilor imobiliare pentru raportarea valorilor juste (de piață) în situaţiile lor financiare, la sfârșitul perioadei de raportare, sau se pot limita la evaluareaclădirilor pentru impozitare.

La prima vedere pareo întrebare simplă, însă răspunsul la această întrebare este unul complicat: depinde.

De ce depinde?Depinde de standardele contabile aplicabile şi apoi depinde de politica de contabilitatea societăţii.

CONTEXT DIN PUNCT DE VEDERE AL POLITICII DE CONTABILITATE:

Citeste si:  Baze ale avioanelor militare scoase din uz, în cartea "Locuri abandonate din timpul Războiului Rece"

Standardele de contabilitate aplicabile sunt cele întrebuințate ca urmare a unei cerinţe legale,dar în paralel poate existao cerinţă suplimentară de aplicare şi a unor standarde de contabilitate diferite,ca osolicitareexpresă a acţionarilor.

În Romania, majoritatea companiilor aplică reglementările contabile prevăzute de Ministerul Finanțelor Publice, reglementări cunoscute ca standarde de contabilitate româneşti (RAS). De asemenea, sunt entităţi care aplică Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS). Aceste  entităţi sunt,de exemplu: societăţile listate la bursă, băncile, societăţile de asigurări, Societăţile de Investiţii Financiare (SIF), societăţile care la cererea acţionarilor raportează atât conform RAS, cât şi IFRS sau folosesc alte standarde de raportare financiară: UK Gaap, US Gaap etc.

Citeste si:  Consiliul Concurenţei a sancţionat cinci companii pentru formarea unui cartel pe piaţa produselor de tehnică dentară

CONTEXT DIN PUNCT DE VEDERE AL TIPULUI DE EVALUARE:

Înainte de 1 ianuarie 2016, majoritatea societăților, indiferent de mărimea lor, reevaluau construcţiile pentru înregistrarea valorii lor în contabilitate,o dată la 3 ani.Procedau astfel doar pentru a nu plăti cote majorate la impozitele locale. Deci, conform standardelor de contabiliate, evaluarea la valoarea justă (evaluarea pentru raportare financiară)  nu este întotdeauna obligatorie ca și politică contabilă a companiei și, mai mult, chiar dacă societatea alege să-și prezinte construcţiile sau proprietăţiile imobiliare la valori juste, acest lucru nu este necesar din 3 în 3 ani, ci doar atunci când aparfluctuații ale pieței. Reevaluările din 3 în 3 ani care s-au făcut până în 2016, practic nu reprezentau nimic din punct de vedere contabil, societățile erau obligate să le facă și să le înregistreze în contabilitate chiar dacă nu aveau nevoie de ele, pentru că altfel impozitele pe care le-ar fi datorat ar fi fost foarte mari.

Citeste si:  "Economia românească depinde de ceea ce se întâmplă în spaţiul economic european

Continuarea pe News24.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata