Propunerea PSD de reducere a abandonului școlar cu peste 50% în trei ani

Propunerea PSD de reducere a abandonului școlar cu peste 50% în trei ani o gravă necunoaștere a realităților țării, sau o încercare de a părea preocupați de binele românilor

Intenția Partidului Social Democrat de a reduce rata abandonului școlar cu mai bine de 50% în trei ani va rămâne acolo unde a fost lansată, pe Facebook. Termenul de trei ani este utopic. În realitate, încadrarea temporală a unui asemenea demers trebuie să rezulte din analize concrete, în baza unor proiecte bine definite. În plus, ar trebui să se lucreze pe toate direcțiile, de la scoaterea românilor din sărăcie, la incluziunea socială a categoriilor defavorizate, demersuri de lungă durată, care depășesc atribuțiile Ministerului Educației.

Citeste si:  Orban, întrebat despre anticipate: Deocamdată prioritățile noastre sunt rectificarea bugetului

În susținerea celor de mai sus, trebuie spus că una din principalele direcții de acțiune în reducerea abandonului școlar este direcționarea masivă de investiții în învățământul profesional, unde majoritatea școlilor funcționează cu aparatură din anii 80. Un an l-am pierdut deja. Pesediștii au tăiat investițiile, iar politica lor fiscală nu a lăsat loc de așa ceva.

Un pas în direcția corectă ar fi să se renunțe la numirile politice. Până și directorii de școli din rural au nevoie de gir politic! În 2016, 37.5% dintre elevii din școlile rurale au luat sub nota 5 la Evaluarea Națională, comparativ cu 15% în școlile de la oraș. Aceste discrepanțe sunt și rezultatul managementului defectuos de la nivelul școlilor, perpetuat de ingerințele politicului, lipsa de competențe fiind cu atât mai stridentă în comunitățile mici.

Citeste si:  Grindeanu: Absolvenţii de facultăţi trebuie să rămână în România; urmărim creşterea cifrei de şcolarizare pe segmentul IT

Vom avea copii la școală când românii nu vor mai fi nevoiți să emigreze, alungați de corupție și de politicile economice lipsite de predictibilitate. Anual, zeci de mii de copii pleacă peste graniță alături de familiile lor, pentru un viitor mai sigur decât le oferă guvernanții noștri. Potrivit cifrelor prezentate de autoritățile europene, din totalul tinerilor români cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, aproape 31% trăiesc în condiții de privare materială severă, iar peste 43% sunt în situație de risc de sărăcie. Este dreptul lor să-și caute un trai mai bun în țări care practică meritocrația, nu nepotismul, una dintre cele mai răspândite forme de corupție.

Citeste si:  Camera Deputaţilor/Comisia pentru muncă: Raport favorabil pentru majorarea tichetelor de grădiniţă la 100 de lei

Problema abandonului școlar își are rădăcinile în unele dintre cele mai grave probleme ale societății românești. A-ți propune să reduci plecarea timpurie din școală cu peste 50% în trei ani este fie o gravă necunoaștere a realităților acestei țări, fie o încercare de a părea preocupați de binele românilor, din categoria „promitem, că doar nu ne doare gura”.

Coordonator al Comisiei de Educație, Cercetare, Tineret și Sport a PNL,

Deputat, Marilen Gabriel Pirtea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata