1 din 2 români care depind de un transplant cu celule stem hematopoietice

81

Anul 2018 – Speranță pentru dezvoltarea Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice – Fii eroul din umbră!

1 din 2 români care depind de un transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit nu găsesc donator compatibil

  • Dezvoltarea Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice le-ar putea crește șansele de reușită cu 50%

La fiecare 3 minute, în lume, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge. Mulți dintre ei pot fi vindecați prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil.

Citeste si:  Mai mult de 1.500 de cazuri de gripa in sezonul rece 2017 - 2018

Din păcate, mai puțin de 30% dintre pacienți au un donator compatibil în familie, pentru restul de 70%, singura șansă la viață fiind găsirea unui donator compatibil neînrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice.

Pacienți români așteaptă în acest moment un donator neînrudit cu care să fie compatibili. Șansele de a găsi un donator-pereche sunt însă doar de 50%:numai pentru 1 din 2 pacienți români a căror viață depinde de un transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice reușește să găsească un donator voluntar compatibil. Deși Registrul Național numără în prezent aproape 50.000 de posibili donatori, acesta este prea mic pentru a găsi donator-pereche tuturor pacienților români care așteaptă să fie vindecați.

Citeste si:  Bayer creează o platformă de celule și gene pentru a încuraja companiile de biotehnologie achiziționate

Continuarea pe News24.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata