Institutiile de la Fundeni, risc de prabusire

Au trecut 41 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977. Multe dintre spitalele din Bucuresti sunt lipsite de rezistenta si ar putea sa se prabuseasca daca tragedia s-ar repeta. Printre ele, se numara si cele doua institute de la Fundeni. S-au investit zeci de milioane de euro pentru renovari si niciun ban pentru intarirea cladirii.

Institutele de la Fundeni sunt unele dintre cele mai scumpe si greu de inlocuit structuri medicale de stat din Romania. In orice clipa, in cladirea in care se afla peste 1.000 de bolnavi, alti 2.000 de medici, asistenti medicali si studenti, dar si aparatura de inalta performanta, se poate produce un eveniment ingrozitor.

Citeste si:  PNL Vrancea: Șeful celui mai mare spital din județ cere semnături de susținere să nu fie schimbat

Intre acesti pereti, cu structura afectata, isi indeplinesc rolul doua dintre cele mai importante spitale ale Romaniei: Institutul Clinic Fundeni si Institutul National de Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu”. Zilnic sunt salvate zeci de vieti in aceaste cladiri.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sanatatii „O cladire care sta sa cada, in care s-au investit zeci de milioane de euro si in care avem o echipa pe care, daca vreodata o s-o pierdem nu poate fi inlocuita decat in zeci de ani.”

Institutul National de Boli Cardiovasculare este singurul centru de profil din sudul Romaniei, preia cazuri serioase din toata tara. La Institutul Clinic Fundeni functioneaza patru centre de excelenta in gastroenterologie, mai multe sectii de hematologie si de oncopediatrie. Tot aici se realizeaza aproape toate tipurile de transplant: de rinichi, ficat, pancreas si maduva.

Citeste si:  Tragedia de la Smolensk: Conţinutul cutiilor negre pare să confirme că piloţii au ignorat avertismentele

Matei Sumbasacu, specialist in reducerea riscului seismic: „Daca ar fi sa invatam ceva, desi uitandu-ne in jur, nu prea invatam nimic din experienta din 77, acest lucru ar fi ca trebuie sa fii cat mai pregatit pentru seism. Spitalele fac parte din infrastructura critica pentru efortul de interventie post-seism.”

Abia dupa incendiul de la clubul Colectiv, autoritatile au obligat fiecare spital sa implementeze cate un plan alb de interventie. Adica, in cazul unui accident colectiv, fiecare medic si angajat al spitalului sa stie ce are de facut.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner