Ce se petrece in creierul si in corpul tau cand utilizezi un smartphone

Studiile asupra influentei tehnologiei asupra utilizatorilor evidentiaza mai multe aspecte alarmante.

Oamenii de stiinta nu stiu daca smartphone-urile si aplicatiile care vin la pachet cu acestea ne ruineaza creierul, insa sunt foarte convinsi ca ele creeaza dependenta, reduc procesul de gandire si pot cauza depresie, se arata intr-un material publicat de Business Insider in cadrul seriei “Your Brain on App”, in care jurnalistii americani cerceteaza modul in care aplicatiile ne influenteaza comportamentul.

Telefonul suna de dimineata pana seara tarziu cu notificari care ne tin la curent cu noutatile si ne amintesc de lucrurile importante pe care le avem de facut. La prima vedere, pare un lucru util.

Insa, oamenii de stiinta atrag atentia ca acest flux continuu de intreruperi care are un impact serios asupra corpului nostru, de care nu suntem constienti: hormonii stresului sunt activati, se declanseaza asa-numita reactie “lupta sau fugi”, bataile inimii accelereaza, respiram mai greu, transpiram mai mult, muschii se contracta. Acesta este raspunsul pe care corpul nostru il declanseaza in mod normal in caz de pericol, nu pentru a raspunde la un mesaj primit pe telefon.

Citeste si:  O invenţie pe zi: EEG - Electroencefalograful

Aplicatiile profita de nevoia inerenta a omului de securitate si de interactiune sociala, spun cercetatorii. Studii au aratat ca “auzim” telefonul chiar si cand acesta nu suna, ne verificam email-ul si conturile de pe retelele sociale des, iar acest lucru ne face sa fim stresati.

Creierul nostru este antrenat sa fie intr-o stare aproape permanenta de stres si de frica, relateaza endocrinologul Robert Lustig, iar cortexul prefrontal, care se ocupa de obicei de functii cognitive inalt specializate ca luarea de decizii, planificare si atentie, se inchide practic.

Multi noi nu pot face decat un singur lucru o data. Deci, pentru a citi si a raspunde la o notificare trebuie sa ne intrerupem activitatea. Cand acest lucru se repeta de mai multe ori pe parcursul zile devenim mai incliniati sa facem greseli, iar productivitatea scade.

Citeste si:  Reabilitarea drumurilor, în Sectorul 6; contract pentru 4 ani

Cercetatorii nu critica tehnologia in sine, ci tactica numita “recompensa variabila”, folosita de dezvoltatorii acestor aplicatii pentru a ne tine lipiti de telefoane.

 

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner