Ziua Pi, sarbatorita de Google cu un Doodle special

Ziua Pi este sarbatorita azi de catre oficialii Google printr-un doodle care te duce cu gandul la deserturi, dar nu are nici o legatura cu patiseria.

Pentru ca formatul datei in Statele Unite este de tip ll zz, aceasta zi ajunge sa fie 03 14, o referinta clara la constanta matematica Pi, pe care o stim cu totii ca fiind 3,14. Potrivit celor de la Wikipedia, ziua pi a devenit o celebrare internationala a constantei incepand cu 2009. La momentul respectiv, Camera Reprezentantilor a Statelor Unite ale Americii a sustinut desemnarea unei zile Pi si nu a durat mult pana cand a fost adoptata la scara mondiala.

Ziua Pi a obtinut o conotatie si mai speciala in 2015. Pe 3/14/15 la 9:26:53 (a.m. si p.m.), data si ora exacta au reprezentat primele zece cifre din Pi. In mod previzibil, in secunda respectiva a existat un anumit moment intitulat Pi instant corespunzator tuturor cifrelor lui Pi.

Citeste si:  Google: singurul job disponibil în România este cel de country manager, care este vacant din 2008

In matematica, constanta Pi reprezinta raportul dintre circumferinta si diametrul oricarui cerc reprezentat intr-un spatiu euclidian. Aceeasi valoare aproximata de obicei cu 3,14 poate fi obtinuta prin impartirea ariei unui cerc la patratul razei sale. Simbolul π a fost introdus pentru prima oara in 1706 de catre matematicianul William Jones.

In noiembrie 2016, dupa 105 ore de calcule continue, calculatorul cercetatorului si entuziastului Peter Trueb a reusit sa calculeze 22.459.157.718.361 de cifre ale lui pi, pe scurt, aproximativ 22,5 trilioane de cifre. “Am fost foarte surprins sa vad ca lucrurile au decurs atat de usor”, spune Trueb, citat de newscientist.com.

Trueb a realizat ca depasirea recordului mondial pentru cifrele lui pi necesita doua lucruri: multa putere de calcul si un spatiu de stocare rapid. Din fericire, compania Dectris, pentru care acesta lucreaza, are experienta cu ambele tehnologii si s-a oferit sa sponsorizeze efortul acestuia.

Citeste si:  Google a inventat "lingura inteligentă" pentru a-i ajuta pe bolnavii de Parkinson - VIDEO

In acest scop, Peter a construit un calculator cu 24 de hard disk-uri, fiecare dintre ele avand capacitatea de 6TB, pentru a putea stoca toate datele produse la fiecare pas al procesului. Fisierul final, obtinut dupa calcularea a celor 22,5 trilioane de cifre, are o marime de aproximativ 9 terabytes.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata