3 miliarde de euro pentru un zid impotriva refugiatilor

833

Comisia Europeana da Turciei trei miliarde de euro pentru ca a opri miile de refugiati, majoritatea din Siria, din drumul lor spre Occident. S-ar putea sa fie tarziu oricum: 50.000 de emigranti ilegali au ajuns deja in Grecia si fac tot posibilul sa ajunga mai departe in Italia, Germania si tarile scandinave.

Patras este un port de obicei linistit din vestul Greciei, in principiu mai ferit de valul de imigranti. Dar faptul ca de aici pleaca feriboturi spre Italia, l-a transformat in ultima vreme in tinta predilecta a transfugilor care vor sa plece mai departe spre vest. Controalele sunt la ordinea zilei.

Citeste si:  Afluxul de refugiaţi este "mai mult decât gestionabil" pentru UE, apreciază un nou raport

Vangelis – sofer de camion spune: „Toti soferii au o mare problema, imigrantii taie prelatele, distrug lacatele, intra in camioane, distrug marfa si apoi noi avem probleme cu companiile noastre”.

Harry – sofer de tir declara: „Mai rau de atat nu se poate. Nimeni nu isi asuma responsabilitatea, totul ajunge tot in carca soferilor. Ei sunt cei care pot fi arestati, ei sunt cei despre care toti cred ca sunt traficanti de persoane. Soferii platesc pentru tot”.

Autoritatile elene sutin ca doar in ultimele doua luni au fost arestati aproape 800 de imigranti descoperiti la razii, adica o treime fata de numarul total din 2017.

Citeste si:  Shakira, mesaj în sprijinul educaţiei la nivel mondial a copiilor

Dimitris Kyriakoulopolos – Capitania Patras: „In fiecare zi au mai multe tentative de intrare in port, ne dau peste cap transportul, iar ei se pot rani.”

Raziile au loc 24 de ore din 24, atat la locurile de imbarcare cat si in zonele in care sunt parcate tirurile, inainte de a primi unda verde pentru a urca pe nave. Politistii folosesc inclusiv camere cu termoviziune si de obicei stiu deja ce vor gasi intr-un camion inainte de a-l deschide.

Arshad Wardak – imigrant: „Aici totul este periculos. Dar, adevarul e ca treci prin toate greutatile ca sa ajungi intr-un loc mai bun unde sa iei viata de la capat, de aceea ancearca toti asta.”

Citeste si:  Comisia Europeană prezintă noua schemă de redistribuire a refugiaţilor între statele membre ale UE

Imigrantii blocati in Grecia dupa ce tarile central-europene si-au inchis granitele primesc ajutoare de la guvernul elen, dar tot ajung sa traiască in conditii mizere.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata