85.000 de bucuresteni nu pot folosi taxiul

In Bucuresti, 85.000 de locuitori nu pot merge cu taxiul.

Nicio masina nu este prelucrata pentru persoane cu handicap locomotor, chiar daca legile impun autoritatile sa le ofere acestora conditii decente de transport. Patronii firmelor de taxi admit ca exista o problema, insa spun ca pentru remediere ei trebuie schimbat regulamentul de functionare.

Stefan este elev, insa viata l-a asezat intr-un scaunul cu rotile. Fara acesta, el nu poate merge nici la scoalăa, nici la medic. E bucurestean, insa Bucurestiul nu il place. Il constrange zilnic la calvar. Ii aseaza obstacole pe trotuare si in statii RATB. Nici cu taxiul nu poate sa se deplaseze.

In Bucuresti nu exista taxiuri pentru suferinzii cu handicap locomotor, chiar daca o lege din 2006 obliga firmele sa aiba cel putin o masina special facuta. Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap a sesizat problema tuturor guvernelor ultimilor ani. Degeaba!

Francisc Simon de la Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania (ONPHR) a declarat: “Am incercat sa ne adresam instantei, am sesizat si Avocatul Poporului, am sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Raspunsul este ca sa avem putina rabdare. Si un alt raspuns este ca nu sunt bani. Noi am avea dreptul sa dam in judecata statul roman pentru nerespectarea acestei legi”.

Citeste si:  Fostul director general al "Electrica": sex-şantaj de 910.000 euro

Presedintele confederatiei care reprezinta interesele companiilor bucurestene de taxi confirma situatia.Dar, o pune pe seama intereselor obscure din bransa. Crede ca problema poate fi rezolvata daca autoritatile corecteaza legea taximetriei.

Vasile Stefanescu, presedintele COTAR: “Sunt oameni cointeresati, care nu vor pana la urma sa modifice aceasta lege a taximetriei. Am depus si noi amendamente la legea taximetriei, in care sa fie prevazut ca fiecare dispecerat va avea o masina pentru persoanele cu dizabilitati. Exact cum spun normele europene. Cu aceste masini de 8 plus 1, modificate in asa fel incat si aceste persoane cu dizabilitati sa beneficieze de tot confortul si siguranta”.

Statul incalca prevederile Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, ratificata de Parlament acum opt ani. Insa si Constitutia, care garanteaza dreptul la libera circulatie. Solutia vine tot de la oamenii care stiu ce inseamna suferinta. Un tanar s-a confruntat cu calvarul acesta in familie a infiinţtat site-ul www.taxigratis.ro si ajuta acum gratuit persoanele sarace, cu handicap grav.

Citeste si:  Cursa Tarom Bucureşti - Sofia şi retur a fost anulată

Alex Bobes, fondator ONG: “M-am hotarat sa ajut personal, persoanele care au probleme, folosind masina personala. Carucioare pliabile, pe care le bag in portbagaj, respectiv pe ei ii iau în brate si ii asez pe bancheta. Si ii transport catre spitale, catre unitati medicale, in diverse locuri”.

Primaria Capitalei spune ca noul regulament al taximetriei, care va fi supus aprobării in urmatoarea sedinta a Consiliului General, va rezolva problemele de transport cu care se confrunta persoanele cu handicap locomotor. Dispeceratele vor fi obligate sa pună in circulatie masini de taxi adaptate nevoilor acestor oameni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner