Rusia: Vladimir Putin, reales presedinte

Dupa numararea a 31% din voturile exprimate in cadrul alegerilor prezidentiale din Rusia, procentul lui Vladimi Putin a depasit 73%.

Pe locul doi in alegeri s-a clasat candidatul Partidului Comunist, Pavel Grudinin, cu 15% din voturi, urmat de veteranul politician nationalist, Vladimir Jirinovski, cu 7%. Niciunul din ceilalti candidati nu a atins macar 2%.

Rusii au inceput sa voteze sambata seara in Extremul Orient, in cadrul unui scrutin in care Vladimir Putin este sigur ca va obtine al patrulea mandat la Kremlin.

Asadar, sectiile de votare s-au deschis duminica, la ora locala 8.00 (sambata, 22.00, ora Romaniei) in regiunile Ciukotka si Kamciatka si s-au inchis duminica la ora locala 20.00 (20.00, ora Romaniei) in enclava Kaliningrad, dar deja unii muncitori rusi au denuntat presiuni intense la care sunt supusi de angajatori sa demonstreze ca au votat.

Citeste si:  Un bol de porţelan din timpul dinastiei Ming s-a vândut cu 36 de milioane de dolari

Evgheni Roizman, primarul din Ekaterinburg, al patrulea cel mai important oras rus, a declarat ca oficiali locali si angajati ai statului au primit ordine ”de sus” sa se asigure ca prezenta la urne este de peste 60%.

„Folosesc totul, scoli, gradinite, spitale – batalia pentru prezenta (la vot) este fara precedent”, a declarat Roizman, unul dintre extrem de putinii reprezentanti ai opozitiei in functii alese importante.

O doctorita de la un spital din Ekaterinburg a prezentat AP un tip de presiune menit sa scoata oamenii la vot. Doctorita, care s- prezentat drept Ekaterina, de teama unor repercusiuni, a declarat ca atat ea, cat si colegii sai au fost indemnati sa completeze formulare care cer detalii nu doar cu privire la locul unde isi exprima optiunea, cat si numele si datele a doi ”aliati” pe care i-au convins sa voteze.

Citeste si:  UE cere o reglementare la nivel european a vânzărilor în lipsă (short selling)

„Nu ai ce sa comentezi”, a declarat ea sambata, intr-o cafenea. ”Oamenii s-au indignat la inceput, au spus «ei ne incalca drepturile», dar ce poti sa faci?”. Ekaterina a declarat ca nu stie ce va face cu buletinul de vot si că se gandeste ca ar putea scrie pe el „Putin este un cretin”. Dar ea crede ca daca nu se va prezenta la vot, ii este in pericol locul de munca, iar seful ei, pe care-l place, va iesi intr-o lumina proasta. Ea subliniaza ca nu s-ar duce sa voteze daca nu ar fi obligata. „Ce rost are? Stim deja rezultatul. Este doar un circ”, a declarat ea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata