Pretul medicamentelor ar putea scadea din nou

690

Pretul medicamentelor ar putea sa scada iarasi. Ceea ce pare o veste buna pentru unii, ar putea face sa dispara din farmacii 120 de tratamente ieftine.

Producatorii ameninta ca nu le vor mai face, pentru ca nu isi vor acoperi costurile. Pentru 24 dintre acestea nici nu exista alternativa. Viitorul ordin care stabileste pretul medicamentelor a fost dezbatut, ieri, la Ministerul Sanatatii. Producatorii spun ca o scadere de 35%, asa cum este prevazuta in proiect, ar fi colosala.

„Am initiat dezbaterea pentru a ajunge la o concluzie, totul pentru spre binele pacientului, am avut crize, discontinuitati in aprovizionari, vrem sa facem lucrurile astfel sa nu mai avem astfel de probleme. La imunoglobulina am propus noi modificări, ordinul spune foarte clar vrem sa facem preturi la imunoglobulina ca si la vaccinuri, nu dorim sa mai avem discontinuitati”, declara Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Citeste si:  Lia Olguţa Vasilescu, în arest la domiciliu

„Nu trebuie uitat faptul ca medicamentele sunt la pret minim european, ori coborarea pretului cu 35% la care se adauga o taxa clawback cu 20% si eroziunea data de curs valutar si inflatie, practic ajungem la o situatie in care o buna parte a medicamentelor care sunt comercializate in Romania sa nu mai fie sustenabila din punct de vedere economic, producatorii sa fie obligati sa le retraga de pe piata. Vorbim despre aproximativ 120 de medicamente”, precizeaza Dan Zaharescu, Director Executiv Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente.

Citeste si:  Mănăstirea Dealu, locul unde se află capul lui Mihai Viteazul
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata