Deficitul bugetar – mai mare cu 5,9 miliarde de lei

Dupa primele doua luni ale anului, Romania nu a putut sa egalizeze balanta cheltuielor. Sumele plecate din buget au fost cu 40% mai mari decat la inceputul anului 2017. Salariile si asistenta sociala au aratat aproape 29 de miliarde de lei, in timp ce pentru investitiile abia au ajuns la 3,4 miliarde de lei.

Datele Ministerului Finantelor pentru primele doua luni din acest an indica un deficit bugetat cu aproape 5,9 miliarde de lei mai mare decat in perioada identica a lui 2017. Problema principala? Veniturile nu au crescut destul incat sa sprijine viteza cu care statul a putut sa cheltuieasca peste cinci procente din produsul intern brut al tarii.

Veniturile au crescut cu peste 21%, dar cheltuielile au avut un avans de peste 38%. Doar pentru salarii si pentru asistenta sociala, de unde se plateasc inclusiv pensiile, statul a alocat aproape 29 de miliarde de lei. Cumulat, reprezinta putin peste 3% din PIB.

In total, statul a cheltuit aproape 48 de miliarde desi in contul veniturilor au fost putin peste 42 de miliarde de lei. De data aceasta, marile cheltuieli ale statului au reprezentat si cheltuieli de capital si exista si inclusiv o influenta din partea proiectelor cu finantare nerambursabila.

Cheltuielile de capital au crescut cu 441%, cu 2,7 miliarde de lei. Proiectele cu finantare din fonduri externe, bani nerambursabili, o crestere de putin peste trei miliarde de lei, cu peste 1400 la sută fata de ce a realizat guvernul Grindeanu in aceeasi perioada a lui 2017. Subventiile au tras mai multi bani de la stat. De la putin peste 800 de milioane de lei in primele doua luni de anul trecut, anul acesta s-au platit subventii de 1,9 miliarde de lei.

La capitolul incasari, au venit mai multi bani din contributiile de asigurari. Un plus de peste 28 la suta, explicat prin majorarea salariilor brute. A crescut baza de raportare, au crescut si sumele incasate de pe urma contributiilor. Sunt trei miliarde in plus fata de anul trecut.

Au fost incasari mai mari si din TVA, 681 de milioane in plus fata de primele doua luni din 2017.

Au scazut sumele venite din accize, e un minus de peste 6% ceea ce reprezinta aproape 245 de milioane de lei.

Tot mai putini bani au venit si din impozitul pe profit, aproape 32 de milioane in minus dupa ce patronii au gasit rezolvari pentru a pastra salariile nete la fel ca in 2017, de multe ori fara sa creasca brutul.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!