Când este momentul potrivit pentru a vinde o locuință

Cel mai bun moment al anului în care o locuinţă poate fi dată la vânzare este primăvara, pe la începutul lunii mai. Este o perioadă în care creşte cererea, iar vânzătorii au mai mult spaţiu în negociere. Potenţialii cumpărători stau mai mult timp studiind piaţa si ajung la un moment în care se grăbesc. Şansele ca o locuinţă scoasă la vânzare în luna mai să fie dată repede sunt foarte mari. Acest lucru este demonstart de un studiu american. Situaţia este aceeaşi și în România.

Cel mai bun moment pentru a scoate o locuinţă la vânzare este între 1 şi 15 mai, demonstrează un studiu american citat de MarketWatch. Proprietăţile scoase la vânzare la sfârşit de primăvar, început de vară se vând, în medie, cu 2 săptămâni mai rapid decât celelalte. Principala explicaţie este legată de comportamentul cumpărătorilor.

Agenţiile imobiliare spun că cei mai mulţi dintre ei vor să achiziționeze o proprietate până în vară, perioadă alocată, de regulă, concediilor şi timpului liber. Pentru a nu ajunge acolo sunt tentaţi chiar să plătească şi un pic mai mult decât bugetul calculat iniţial. Căutarea unei locuinţe e un proces lung şi cu cât durează mai mult cu atât potenţialii cumpărători îşi pierd răbdarea. În aceste situaţii, vânzătorii îi pot convinge mai uşor.

Citeste si:  AstraZeneca se așteaptă ca lansarea vaccinului COVID-19 să fie în acest an

În privinţa zilelor săptămânii, sâmbăta este cea mai bună zi pentru a publica un anunţ de vânzare a locuinţei, conform autorilor studiului. În weekend, piaţa imobiliară este examinată mai intens şi cu mai mare atenţie. Potenţialii clienţi petrec mai mult timp pe site-urile specializate. Odată ce un anunţ are mai multe vizualizări, şansele pentru încheierea unei tranzacţii cresc exponenţial.

În România, multe proprietăţi imobiliare scoase la vânzare sunt apartamente. Acesta este şi motivul pentru care acestea se vând de 2 ori mai rapid decât o locuinţă la curte.

La nivelul Bucureştiului, de exemplu, la nivelul ultimelor 3 luni ale lui 2016, perioada de tranzacţionare pentru un apartament era, în medie, 77 de zile, pe când la case urca până la 150 de zile. Dar, la fel, tranzacţia se derulează mult mai repede dacă e realizată în al doilea trimestru al unui an.

Citeste si:  Doi din trei români sunt dispuși să o ia de la zero în carieră

Un studiu realizat de imobiliare.ro anul trecut arăta că piaţa imobiliară din România este mult mai matură decât în perioada de boom. La acea vreme, sub presiunea creşterii accelerate a preţurilor, locuinţele se tranzacţionau pe repede înainte. Acum, potenţialii clienţi petrec mai mult timp până identifică achiziţia. De aceea, contează momentul în care aceasta e scoasă la vânzare.

Studiul arată că între iulie şi septembrie anul trecut, adică în trimestrul al treilea, timpul mediu necesar pentru vânzarea unui apartament a fost de 74 de zile. În trimestrul anterior, adică între aprilie şi iunie, media a fost de 57 de zile. Această perioadă din an este şi cea în care marjele de negociere sunt mai mici, aşa că vânzătorii au cele mai mari şanse să obţină un preţ aproape similar cu cel cerut iniţial.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner