Indicele robor, la cel mai mare nivel din ultimele patru luni

315

În funcție care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,13%, cel mai mare nivel din decembrie 2017, conform datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile schimbătoare la creditele în lei.

Nivelul făcut cunoscut luni este cel mai mare din 14 decembrie 2017, când a fost tot 2,13%.

În plus, indicele Robor la 6 luni a crescut luni la 2,46%, cel mai mare nivel din 30 octombrie 2014, când a atins acelaşi prag, de 2,46%.

Citeste si:  Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate întreprinderilor a crescut cu 10,7%

Banca Naţională a României (BNR) a hotărât, miercuri 4 aprilie, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an.

Cum explică specialiștii creșterea Robor

Emilian Duca, consultant fiscal a declarat: „Creșterea ROBOR nu reprezintă decât un efect al creșterii inflației în ultimii ani și nu putem decât să o corelăm cu înăsprirea politicii monetare. Din faptul că BNR nu a majorat dobânda nu trebuie să înțelegem că problemele s-au terminat. Creșteri sezoniere ale dobânzilor pot să apară, pot fi și influențe externe. Este motiv de îngrijorare, dar motivul nu este legat doar de acest indicator, ci și de creșterea accelerată a inflației. Asta trebuie să ne îngrijoreze pe toți, înseamnă pierderi de nivel de trai. Orice discuție legată de creșterea inflației trebuie privită prin prisma faptului că e măsura competenței guvernului. Nu avem creștere de la o lună la alta, ci pe un an, un mandat întreg în care poate fi analizată performanța guvernului. Nu are legătură cu cât de grea a fost iarna, nici nu prea a fost iarnă. E vorba de bani aruncați în piață, care nu își găsesc acoperire în produse și servicii, de aici și creșterea importurilor mult față de creșterea la exporturi”.

Citeste si:  Moneda digitală a Facebook, Libra, se confruntă cu o nouă lovitură
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata