ROBOR va mai crește. Românii achită rate cu sute de lei mai mari

ROBOR, indicele în funcţie de care se calculează ratele bancare pentru milioane de români, a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii trei ani şi jumătate: 2,28% pe an. Nu a mai fost atât din toamna lui 2014. Experţii cred că această creştere va continua. Analiştii financiari se aşteaptă ca indicele la 3 luni să ajungă la 3%, în următoarele 12 luni.

Cei mai afectaţi de creşterea ROBOR sunt românii care s-au împrumutat la bănci pentru a-şi cumpăra o locuinţă, dar şi cei care au au luat credite de nevoi personale vor plăti rate mai mari.

Citeste si:  Băncile agaţă clienţi pe Facebook şi Twitter

Principalul factor care a dus la creşterea ROBOR este inflaţia, susțin analiştii economici. Tot ei atrag atenţia că, în condiţiile în care tăvălugul scumpirilor va continua şi indicele robor îşi va păstra trendul ascendent.

„Ştim că avem o inflație mare în acest moment şi automat acest ROBOR se duce către inflaţie. Îl vedem în continuare în creştere. Încă nu are o valoare suficient de mare să ne sperie, dar direcţia e clară. Creşterea e constantă”, declară Dragoș Nichifor, consultant fiscal.

„Dacă perspectiva inflației devine pe termen lung de 3, 4, Doamne ferește de 5 la sută, ROBOR se va alinia încet-încet către această valoare, chiar peste”, precizează Cristian Păun, profesor de economie.

Citeste si:  Fondurile pentru investiții în activități neagricole au fost epuizate înainte de termenul limită al sesiunii

Cu toate acestea, ministrul Finanţelor zice că nu sunt motive de îngrijorare: inflaţia nu are de ce să mai crească.

„Partea de creșteri salariale sau de venituri, lucrul ăsta s-a încheiat, este unul dintre motivele care pe partea de inflație a contribuit și el la…, dar este o chestiune care trebuia făcută și ne-am asumat cu toții că trebuie făcută”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

Statistica europeană dovedește că martie a fost a doua lună consecutivă în care România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene. Preţurile de consum au crescut cu 4%.

Citeste si:  "The European Dream". Cum îşi vor spăla băncile pierderile din banii noştri
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close