„Aurul roșu” se cultivă în Gorj: 14.000 de euro kilogramul

0 431

Pe câmpurile din Gorj crește Aurul roşu al gastronomiei. Vorbim despre şofran, numit astfel din cauza preţului: se vinde şi cu 14.000 de euro kilogramul. Acesta a fost adus în Europa de către spanioli și este cultivat aici tot de un iberic.

Originar din Orientul Mijlociu, şofranul creşte acum şi pe dealurile din Gorj. La fel de exotic precum condimentul, spaniolul Guzman Aparitio a achiziționat 15 hectare de teren în comuna Bustunchin. Nu a început să le cultive pe toate, pentru că l-ar fi costat 45.000 de euro. Bani pe care i-ar recupera totuşi rapid.

„În piaţa de desfacere, aici în Spania, de pildă, se vinde cu 8.000 de euro kilogramul şi în Europa este în jur de 14.000 pe kilogram”, declară Guzman Aparitio, investitor spaniol.

Bucătarii sunt de acord. Şofranul este lux şi delicatesă. Spaniolii îl folosesc la paella, căreia îi dă culoarea galben-roşiatică specifică. Italienii îl adaugă în celebrele lor risotto-uri, iar indienii îl pun şi la dulciuri.

„Este într-adevăr mai scump decât caviarul, decât vita kobe şi decât aurul. Îl folosim foarte rar, îl folosim la mese speciale pentru că are o aromă delicată şi nu toată lumea ştie să aprecieze”, susține Claudia Turbatu, bucătar şef.

Chiar dacă se aştepta să nu aibă producţie în primul an, spaniolul a recoltat din Gorj 200 de grame de şofran. Localnicii din Bustuchin, deveniţi cultivatori de condiment exotic, sunt încântaţi. Investitorul a înfiinţat o cooperativă în comună. Localnicii care vor să cultive şofran se pot asocia cu el, iar ibericul le va asigura piaţa de desfacere.

„L-am pus destul de bine, cum ne-a învăţat si pe noi domnul spaniol şi am muncit, le-am pus ca lumea şi vedeţi cum a ieşit”, zice unul dintre localnici.

„Ne bucurăm că mai avem şi noi un loc de muncă, că pe lângă tineret mai putem şi noi să mai muncim”, precizează un alt localnic.

Guzman Aparitio, care are o afacere identică în Spania de 25 de ani, ştie că este nevoie de multă răbdare. Fiecare floare de şofran produce doar trei stamine, care sunt culese cu mâna şi apoi uscate. Pentru un gram de praf de condiment este nevoie de sute de firicele fine. Pentru a obţine un kilogram de şofran este nevoie de recolta de pe patru hectare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.