EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Economia României a stagnat brusc în primul trimestru

0

„Datele Institutul Național de Statistică (INS) publicate astăzi arată că Produsul Intern Brut (PIB) din primul trimestru al anului 2018 a înregistrat același nivel ca în trimestrul IV din 2017. Cauza acestei stagnări bruște a economiei, după ce anul trecut am avut o creștere economică de 6,9%, o găsim în totalitate la politicile economice și fiscale ale guvernelor PSD – ALDE. Economia Uniunii Europene este în cea mai bună perioadă de după criză, astfel că stagnarea este 100% o problemă internă.

Guvernul PSD – ALDE a tăiat cheltuielile cu investițiile, a folosit toți banii disponibili în buget și, în plus, s-a și împrumutat în numele românilor pentru a implementa politici de creștere a consumului. Consecința a fost o creștere artificială a economiei, bazată doar pe încurajarea consumului, care a stagnat brusc în momentul în care consumul nu a mai putut să compenseze lipsa investițiilor în infrastructură, slaba producție internă și atragerea de investitori.

Am spus încă din momentul în care Guvernul PSD – ALDE a anunțat programul său de guvernare că nu poți avea o creștere economică pe termen lung dacă nu faci reforme structurale, dacă nu investești în economie și te bazezi doar pe consum. Același semnal de alarmă l-a tras și Comisia Europeană în toate prognozele macroeconomice dedicate țării noastre din ultimul an.

Astăzi avem dovada că Guvernul nu poate să reinventeze regulile macroeconomice, iar această creștere artificială s-a oprit. În plus, în condițiile în care inflația a crescut la un nivel record de 5,2%, iar deficitul în primele trei luni a crescut și el la 4,5 miliarde de lei, de la un excedent de 1,5 miliarde de lei anul trecut, perspectivele economice nu sunt deloc îmbucurătoare; Guvernului îi va fi mult mai greu acum să implementeze reformele structurale și să crească investițiile, chiar dacă ar vrea acest lucru, pentru că a cheltuit banii românilor pe creșterea consumului.

Toți indicatorii macroeconomici – inflație, deficit, datorie publică, cursul valutar – arată rău de la venirea Guvernului PSD – ALDE la guvenare. Singurul indicator cu care Guvernul lui Liviu Dragnea se lăuda era creșterea economică. Acum și acest indicator s-a înrăutățit, dovadă că nu poți să ai creștere economică pe termen lung fără stabilitate macroeconomică.

Guvernul PSD – ALDE nici nu vrea, nici nu poate să aducă România înapoi la stabilitate economică. Toți indicatorii arată începuturile unei noi crize.

De aceea, cer din nou demisia Guvernului PSD – ALDE. Avem nevoie de un nou guvern care să implementeze reformele structurale necesare revenirii la o creștere economică sustenabilă și să evite declanșarea unei noi crize economice.”.

Deputatul european
Siegfried Mureșan

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.