Topul celor mai fericite țări din Europa

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii spanioni, cele mai fericite țări din Europa sunt Islanda și Suedia. Studiul a fost bazat pe date oficiale oferite de autorități, nu pe metoda chestionarului cum s-a întâmplat până acum. Aceste date vor ajuta autoritățile statelor vizate să intervină pentru creșterea gradului de satisfacție a cetățenilor.

Dezvoltarea țării, libertatea, solidaritatea, justiția și pacea sunt indicii ce au fost luați în calcul pentru măsurarea gradului de fericire al cetățenilor statelor. Austia, Croația, Cipru, Republica Cehă, Islanda, Franța, Portugalia, Lituania, Slovenia, Marea Britanie, Letonia, Spania și Suedia sunt cele 13 țări unde a fost efectuat studiul.

Citeste si:  Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul copiilor din Argeş cu sindrom hemolitic-uremic

Potrivit studiului realizat de spanioli, primele trei locuri cu cele mai fericite țări sunt:

1. Suedia și Islada –  76 puncte / 100 puncte

2. Austria –  74 puncte / 100 puncte

3. Marea Britanie- 69 puncte / 100 puncte.

Fiind urmate în ordinea menționării de: Franța, Spania, Republica Cehă, Cipru, Slovenia, Croația, Lituania, Letonia și Portugalia.

Oamenii de știință de la Universitatea Valencia din Spania au folosit date oficiale de la surse precum ONU, Banca Mondială și Eurostat, astfel inventând Indexul Fericirii.

Citeste si:  Câţi bani aduce la buget impozitul pe tichete de masă

ONU are o listă proprie cu cele mai fericite țări, cuprinzând un total de 156 state. Conform listei ONU, cea mai fericită țară este Finlanda, urmând Norvegia, Danemarca și Islanda.

În Danemarca, fericirea costă. Oamenii plătesc o mulțime de taxe și impozite, dar primesc în schimb acces gratuit la studii superioare, la sistemul de sănătate, concediul de materinatate este generos, iar șomerii au o mulțime de beneficii.

CEO-ul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga, Meik Wiking, spunea într-un interviu „Nu plătim taxe, investim în societatea noastră. Scopul nostru este să îmbunătățim calitatea vieții.”

Citeste si:  Firmele din parcul industrial Oradea solicită Guvernului scutirea de impozitul pe construcţii

Indexul fericirii creat de experții spanioli ține cont și de alti factori, ca educația, migrația, exportul și importul de bunuri și servicii.

Expertul Joan Mico de la Universitatea Valencia a explicat că „Până acum, atunci când se lucra la indexul fericirii, cercetătorii se bazau pe datele adunate în urma aplicării chestionarelor. Pentru fiecare om, fericirea este subiectivă, îi atribuie valori diferite. Spre deosebire de metoda chestionarului, indexul nostru este creat plecând de la date obiective, date statistice care reprezintă întreaga populație a unei țări.”

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata