De ce au firmele nevoie de un responsabil de mediu si ce responsabilitati are acesta?

Legislatia de mediu a aparut inca din 2005, atunci cand prin OUG 195/2005, persoanele juridice care desfasurau activitati cu un impact puternic asupra mediului erau obligate sa creeze structuri specializate pentru a proteja mediul.

Meseria de responsabil cu mediul a fost introdusa in clasificarea ocupatiilor din Romania abia in 2007, iar din 2011, conform legii 211 absolut toti detinatorii si producatorii de deseuri au avut obligatia de a desemna o persoana care sa aiba grija de impactul asupra mediului. Aceasta persoana poate sa fie desemnata din randul angajatilor sau poate sa fie angajata din randul unor consultanti de mediu.

Care sunt atributiile unui responsabil de mediu?

Conform companiei Green Environment Support, care administreaza site-ul solutiidemediu.ro, responsabilul de mediu trebuie sa poata face urmatoarele activitati:

Citeste si:  BULETINUL INSOLVENŢEI - 15 aprilie 2010 (2917)
  • Sa evalueze impactul pe care il are compania asupra mediului inconjurator si sa coordoneze activitatea ce priveste acest impact.
  • Sa elaboreze toate documentatiile tehnice prin care compania sa obtina actele impuse de lege;
  • Sa elaboreze rapoarte si sa le transmita catre organele abilitate;
  • Sa monitorizeze factorii de mediu si sa creeze un audit intern. De asemenea, trebuie sa supravegheze activitatea pentru prevenirea efectelor generate de diverse situatii de urgenta.

Responsabilul de mediu trebuie sa fie pregatit in acest sens si sa participe la cursuri de perfectionare profesionala, care se incheie cu un examen scris.

Care este diferenta dintre un responsabil de mediu si un consultant de mediu?

Orice firma are de ales intre un responsabil si un consultant de mediu. Diferentele dintre cele doua persoane sunt destul de mari. Exista si asemanari, insa. Spre exemplu, ambii trebui sa detina studii superioare (ideal in domenii conexe) si sa aiba cursuri de specializare. Responsabilul de mediu trebuie sa aiba cunostinte mai putine decat consultantul, in conditiile in care este angajatul intern al unei firme si trebuie sa se pregateasca doar conform specificului acestei firme.

Citeste si:  Profitul societăţii Stofe Buhuşi SA a crescut de peste 8 ori după primele 3 luni din 2010

Practic, responsabilul de mediu are doar responsabilitatea impactului pe care il are firma la care este angajat asupra mediului inconjurator.

Consultantul de mediu, in schimb, trebuie sa preia mai multe responsabilitati, deoarece poate sa colaboreze cu mai multe companii. Acesta trebuie sa cunoasca in detaliu specificul fiecarei activitati si sa poata lua decizii corecte privind impactul pe care il au activitatile asupra mediului.

Tot consultantul de mediu este obligat sa obtina acreditari de la Ministerul Mediului, in timp ce responsabilul nu are nevoie de astfel de acreditari.

Citeste si:  În trimestrele III şi IV situaţia va fi dramatică la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale

Care sunt avantajele angajarii unui responsabil de mediu?

Pe langa faptul ca o astfel de angajare implica intrarea in legalitate, exista avantaje majore in ceea ce priveste impactul asupra mediului inconjurator, in conditiile in care un astfel de angajat optimizeaza foarte bine acest impact, minimalizand efectele negative. Pentru rezultate cat mai bine, orice firma trebuie fie sa aleaga niste cursuri acreditate, de o calitate foarte buna, unde sa isi pregateasca angajatii, fie sa externalizeze serviciile pentru o firma specializata.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata