PSD atacă instituțiile din Consiliul Suprem de Apărare a Țării, pentru a îngenunchea organismele care luptă împotriva corupției. Arma, rectificarea bugetară!

„Dacă trecem dincolo de cifre și privim ansamblul mesajului politic al puterii de azi, vom vedea că sensul în care PSDragnea utilizează periculos rectificarea bugetară este unul ce trece dincolo de cifre, de priorități, de programul de guvernare sau de normalitatea execuției bugetare: în strategia puterii, bugetul României devine armă tactică investită cu capacitate de amenințare, într-un periculos război cu instituțiile anticorupție”, este anunțul pe care l-a făcut azi deputatul PNL Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, Coordonator al Comisiei de Educație din PNL.

Ministrul Finanțelor afirma ieri, cu referire la lipsa avizului Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) asupra propunerilor de tăieri bugetare, cum că „rectificarea bugetară va fi săptămâna viitoare, cu sau fără avizul CSAT”. Șase dintre cele douăsprezece instituții pentru care sunt propuse tăieri bugetare fac parte din Consiliu! „Dintr-o dată, printr-un adevărat spectacol mediatic, subiectul rectificării bugetare iese din sfera argumentărilor economice și fiscale și intră pe terenul nisipos al unei bătălii mediatice pe care actuala putere o duce, un război de uzură deschis împotriva principalelor instituții care au susținut mecanismul anticorupție. Opoziția nu poate asista indiferentă, arcul partidelor de opoziție fiind reactiv la atacurile oamenilor lui Liviu Dragnea asupra instituțiilor din CSAT, un atac ce îl vizează inclusiv pe președintele Iohannis”, subliniază Pirtea.

„Am parcurs cu mare atenție o întreagă colecție de informații, disponibile în mediul public și politic, asupra iminentei rectificări bugetare, a doua din această vară. Toate semnalele disponibile converg spre o singură concluzie: acum nu mai este vorba de manevre guvernamentale asupra capitolelor bugetare, prin care Guvernul ar ascunde incapacitatea administrativă de a colecta TVA-ul ori și amplificarea deficitului, cum s-a întâmplat la începutul lunii august. La această rectificare, anunțată ca fiind iminentă, nu mai este vorba de rațiuni financiare și de bani, așa cum ne-am aștepta să regăsim în pozițiile oficiale. Este vorba de cu totul altceva, o strategie care iese complet din sfera reglementărilor Ministerului de Finanțe”, afirmă deputatul Marilen Pirtea.

Iată o serie de declarații.

Liviu Dragnea: „O treime din membrii CSAT pot convoca CSAT. Pentru că trebuie să ieșim din blocajul ăsta. Avizul CSAT este oricum consultativ. Eu în primul rând nu cred că trebuie să mai rămână această procedură. Proiectul de buget care trebuie să vină la Parlament trebuie să fie avizat de CSAT, rectificarea trebuie să fie avizată de CSAT, tot felul de decizii pe care le iau unele ministere – Sănătate, Educație – trebuie să fie avizate de CSAT. S-a transformat CSAT într-un fel de supraguvern şi supraparlament. Aşa ceva nu mai poate continua. Este o premieră în care președintele blochează o rectificare bugetară. Este inadmisibil. Este incalificabil. O serie de miniștri au semnat pentru convocarea CSAT, adică, practic, au convocat CSAT” (a declarat Dragnea la Antena 3, ieri seară).

Darius Vâlcov: „Este decizia doamnei prim-ministru, noi suntem pregătiți. Nu știm dacă au venit și avize de la CSAT pentru bugetele SRI, SIE, Administrația Prezidențială ș.a.m.d., dar în momentul în care vor fi și aceste avize, dacă ele sunt necesare, rectificarea va trebui să fie aprobată. Așa cum și-a așternut, doarme fiecare” (a declarat Vâlcov, la Antena 3).

Eugen Teodorovici: „După ce purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis a susținut declarația de presă privind reducerea bugetului Administrației Prezidențiale la rectificarea bugetară, între ora 09.00 și 20.00 în sistemul informatic au fost introduse contracte de aproximativ 20 de milioane de lei. Teodorovici susține că în urma acelor declarații a fost dispus un control la Administrația Prezidențială, dar și la alte instituții, și au fost descoperite contracte neînregistrate, iar această situație va duce la sancțiuni” (a declarat Teodorovici în 14 august, la Antena 3).

Principalele diminuări de credite, prevăzute în proiectul rectificării de buget, vor fi la Serviciul Român de Informații (-113 milioane de lei), Ministerul Cercetării și Inovării (-122,1 milioane de lei), Ministerul Energiei (-45,7 milioane de lei), Ministerul Dezvoltării (-44,2 milioane lei), Ministerul Afacerilor Externe (-35,1 milioane lei), Serviciul de Protecție și Pază (-22,7 milioane de lei), Ministerul Turismului (-17,3 milioane de lei), Ministerul Mediului (-17 milioane de lei), Serviciul de Informații Externe (-16,5 milioane de lei), Serviciul de Telecomunicații Speciale (-16,2 milioane lei), Ministerul Economiei (-15 milioane lei), Administrația Prezidențială (- 11 milioane de lei). Șase dintre aceste instituții fac parte din CSAT.

„Prin atacurile asupra funcționării CSAT și a Administrației Prezidențiale, PSD depășește linia roșie care delimitează zona de interese arondate securității naționale. În această zonă se află și strategia anticorupție, reglementată legal prin decizii CSAT, ceea ce explică invocarea publică de către PSD a acestui episod conflictual, având ca pretext rectificarea bugetară”, conchide deputatul PNL Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.

Autor: Marilen Pirtea

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.