Cea mai mare scumpire la benzina si motorina din UE. Cu cat au crescut preturile in 2018

0

Cresterea pretului la benzina si motorina afecteaza milioane de romani. Aceste cresteri ard buzunarele celor care au masini si se pare ca Romania a inregistrat in ultimul an cele mai mari cresteri de pret din Uniunea Europeana.

Principalele probleme care duc la cresterea pretului se datoreaza supraaccizei introdusa din nou in 2017 dar si a devalorizarii leului in favoarea altor monezi europene. In plus a mai contribuit la majorarea preturilor cresterea pretului pe barilul de petrol.

Intr-un singur an benzina s-a scumpit cu 18%. Pretul a crescut exagerat de mult in doar 12 luni, de doua ori mai mult de cat media UE. La nivelul intregului bloc comunitar, carburantul a suferit o crestere de 10%.

Conform statisticilor europene, Romania este pe locul 4 in randul tarilor europene cu cea mai ieftina benzina. Ne situam chiar dupa Bulgaria (1,139 euro/litru), Polonia (1,194 euro/litru) si Ungaria (1,232 euro/litru). Austria si Luxemburg sunt tari membre UE cu pret apropiat al benzinei fata de noi, insa acolo salariile sunt chiar si de 4-5 ori mai mari.

La motorina scumpirile in masa sunt si mai grave. In prezent motorina s-a scumpit cu 20% fata de anul precedent. Media in UE este de doar 13.49%.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.