O mare companie și-a varificat angajații în concediu medical

Unele companii au angajat oameni care să verifice dacă salariații sunt într-adevăr bolnavi și stau acasă, îngrijorate de numărul în creștere de concedii medicale.

Patronii se plâng, ca în fiecare lună, angajații obțin zile libere de la medic. Concediile medicale, în anii trecuți, erau verificate de Cară de Asigurări de Sănătate și de Poliție, dar acum se vor ocupa doar firmele.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate precizează că,anul trecut, în România,s-au înregistrat 6,7 milioane concedii medicale, în condițiile în care datele de la INS arată că au fost 4’9 milioane de angajați.

Citeste si:  Deputaţii au adoptat proiectul privind despăgubirea deponenţilor la BRD pentru Dacia

În județul Constanța, în 2016 aproape 25% dintre angajați au fost în concediu medical, iar în anul 2017, numărul salariaților care s-au îmbolnăvit  a crescut și astfel s-a ajuns ca mai bine de 33% dintre muncitori să beneficieze de cel puțin un concediu medical.

La Șantierul Naval Constanța, unul dintre cel mai mare angajator din oraș, pentru că în fiecare lună, zeci de lucrători obțin concediu medical, s-a propus angajarea specială a unui om care să verifice cât sunt de bolnavi.

Citeste si:  Scurgerea de informaţii este un lucru inacceptabil

Radu Rusen, manager Şantierul Naval Constanţa: ”În jur de 20-25 la sută care au accesat această situaţie. Avem un medic de medicină muncii, care vizează aceste concedii medicale, şi dacă sunt suspiciuni, ne alertează. Trimitem pe cineva, vedem dacă angajatul respectiv este acasă, e în concediu medical cu adevărat sau la muncile câmpului.”

La fel se întâmplă și la șantierul naval din Tulcea, inclusiv angajații vietnamezi obțin zile libere de la medici.

Luminița Naghy, președinte CJAS Constanța: “Medicii raportează în sistemul informatic al CNAS. Noi, ca şi competenţă, nu avem posibilitatea să verificăm şi să punem la îndoială actul medical propriu care eliberează acest concediu medical.”

Citeste si:  Iaşi: Gala Premiilor Operelor Naţionale, la a doua ediţie

Până în 2015, în România a existat o comisie formată din angajaţi de la Casele de Sănătate şi poliţişti. Aceştia erau obligaţi, prin lege, să îi verifice pe angajaţii aflaţi în concediu medical. Însă prevederea a fost eliminată printr-o ordonanţă de urgenţă, iar verificarea cazurilor de boală a rămas în seama angajatorilor.

Asistență: ”Abia după o lună îţi putem da, ca să vadă Casa că eşti pacientul nostru.”

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata