10 lucruri pe care sa nu le faci cand vrei sa iti schimbi cariera

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/beautiful-businesswomen-career-caucasian-601170/

Piata muncii este intr-o continua schimbare si, daca vrei sa alegi alt drum profesional trebuie sa stii ca e vorba si de time management. Este greu, mai ales daca activezi de foarte mult timp intr-un domeniu anume. Totusi, nu este imposibil. Iata cate sfaturi pe care sa le urmezi daca vrei sa iti schimbi cariera.

  1. Nu face schimbarea inainte de a studia cu atentie noul domeniu vizat;

               Inainte de a te indrepta catre o noua meserie, ai grija sa nu sari din lac in put. Foloseste toate resursele necesare pentru a te informa: internet, prieteni si cunostinte, reviste de specialitate, chiar si observatia directa. Nu vrei sa descoperi dupa ce faci schimbarea, ca noul domeniu iti provoaca la fel de multe dureri de cap ca anteriorul.

  1. Nu alege domenii care ti se par extraordinar de interesante, daca acestea nu ti se potrivesc;

Poate ti se pare interesant sa fii actor, dar oare ai suficiente resurse interioare pentru a face acest lucru? Fa o lista cu activitatile la care te pricepi cu adevarat si vezi apoi la iti poti folosi aceste abilitati.

  1. Nu alege domenii in care prietenii sau cunostintele tale au succes;

Vecina ta de la 4 este agent de turism, se plimba prin toata lumea si castiga destul de bine si vrei si tu sa fii ca ea. Dar oare ti se potriveste? Cauta informatii despre noua meserie, vezi care sunt cerintele—studii, timp petrecut la serviciu, limbi straine stiute, si apoi ia o decizie.

  1. Nu te focaliza pe un anumit domeniu, despre care stii ca ti se potriveste;

Ti-a spus cand erai adolescenta o matusa ca ai putea sa fii asistenta medicala si iti rasuna in cap cuvintele ei de fiecare data cand nu stii in ce directie sa te indrepti. Stii ca ai putea face fata, dar parca totusi nu e ceea ce vrei. Atunci, gandeste-te si la alte meserii apropiate domeniului medical care ti s-ar putea potrivi si alege-o pe cea mai buna.

Când iti schimbi cariera gandeste pe termen lung

  1. Nu lasa detaliile financiare sa fie factorul decisiv. Sunt o multime de meserii care genereaza venituri mari, trebuie doar sa o gasesti pe cea potrivita. Degeaba castigi suficient cat sa faci si economii, daca te duci la seriviciu in fiecare dimineata fara nici un chef de treaba. Alege sa faci ceea ce iti place si nu va trebui sa muncesti nici o zi in viata ta! Sau cel putin nu vei simti ca o faci.
  2. Nu te subestima si nu urma acest drum singur;

Nu-ti fie frica sa tintesti sus daca ai abilitatile necesare. Cere sprijinul celor din jur, dar cere-le pareri obiective!

  1. Nu te inscrie la cursuri pana nu informezi cu privire la noua meserie pe care vrei sa o practici;

Taxele pentru cursurile de formare profesionala a adultilor sunt destul de piperate, asa ca trebuie sa te gandesti bine inainte sa urmezi un astfel de program. Dupa ce culegi toate informatiile despre noua profesie, alege o scoala serioasa, care te invata ceva, nu doar iti elibereaza o diploma.

  1. Fii atent atunci cand te adresezi firmelor de plasare de personal;

Ai grija la firmele care percep comisioane si la valoarea acestora. Daca alegi o astfel de varianta, cauta una cu un trecut impecabil.

  1. Nu te astepta sa vina un consilier de cariera sa iti spuna ce domeniu ti se potriveste;

Nimeni nu stie mai bine decat tine care sunt capacitatile tale adevarate. Chiar daca vei face teste specifice, pana la urma tot instinctul este cel care iti va da cel mai bun indiciu.

  1. Nu te astepta ca schimbarea sa se produca peste noapte;

Pentru orice schimbare in cariera este nevoie de sase luni pentru ca efectele sa se faca simtite. Tine minte ca te vei simti iar ca la tinerete cand ti-ai ales ales o meserie, numai ca de aceasta data ai avantajul intelepciunii!

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner