Curs valutar BNR astăzi, 5 aprilie

Moneda națională încheie săptămână în creștere atât în raport cu euro cât și față de dolar. Astfel, leul încheie o săptămână fără înfrângere în fața celei europene. Iar față de dolar, leul a evoluat în ambele sensuri.
La sfârșitul săptămânii trecute cursul urcase la 4,7628 lei/euro. Iar în fiecare ședință a acestei săptămâni, leul s-a apreciat în fața monedei unice europene.
Vineri, 5 aprilie, Banca Națională a României (BNR) a anunțat un curs de 4,7508 lei/euro, cu 0,34 bani (0,07%) mai mic decât cel anunțat în ședința anterioară, respectiv 4,7542 lei/euro. Comparativ cu finalul săptămânii trecute, leul a câștigat în fața euro 1,2 bani.
Leul a inversat și trendul în raport cu dolarul american și s-a apreciat, după o perioadă de fluctuații ample. Vineri, BNR a cotat moneda americană la 4,2303 lei/dolar, în coborâre cu 0,51 bani (0,12%) comparativ cu valoarea înregistrată joi, respectiv 4,2354 lei/dolar.
Dolarul american nu este cotat direct pe piața de la București, ci prin intermediul euro, așa că aprecierea leului nu are legătură cu performanțe ale economiei românești, ci doar cu evoluția rapotului euro/dolar pe plan internațional.

Citeste si:  977,6 miliarde de lei au fost atraşi de la bănci de Ministerul Finanţelor

În condițiile în care cotația celor două valute a rămas oarecum constanța raportat la ședința precedentă (în jurul valorii dre 1,123 dolari/euro), apreciere leului în fața dolarului a fost determinată doar de creșterea monedei românești în raport cu euro pe plan local.
După același principiu se calculează și cursul leului față de celelalte valute din lista BNR, singura monedă cotată în funcție de tranzacțiile din piață fiind euro.

Leul se apreciază, așadar, însă cei interesați trebuie să țină cont de faptul că această apreciere ar putea fi doar temporară, generată de creșterea dobânzilor din piața monetară
Însă, pe termen lung, leul se află pe un trend descendent, din cauza fundamentelor macroeconomice șubrede: inflație, deficit de cont curent ridicat, estimări nerealiste de creștere economică și deficit bugetar sub presiune.

Citeste si:  Salarizarea personalului plătit din fonduri publice

Valoarea media a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7885 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea media a cursului anticipat este de 4,8462 lei/euro.

sursa wall-street.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata