Românii vor plăti mai mult pentru carnea de porc

Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la Paște, iar cei care se gândesc să cumpere carne de porc ar putea avea o surpriză în magazine. Carnea de porc va fi mai scumpă chiar și cu 10%. Prețul se va modifica pentru fiecare sortiment în parte, iar specialiștii ne anunță și de ce. Din cauza faptului că țara noastră nu mai contează pe importurile mari, iar în acest fel producătorii noștri beneficiând de o atenție sporită, încep să majoreze prețurile.

În ultimul timp, prețul cărnii de porc s-a majorat extrem de mult în Europa. În urma pestei care a afectat puternic China, aceasta începe să primească cantități foarte mari de carne din țările exportatoare precum Spania, Germania, Belgia și Olanda. Astfel, producătorii europeni au profitat de această ocazie, majorând toate prețurile, iar producătorii noștri români fac exact același lucru.

„Nu mai sunt importuri din toată Europa. Iar ceea ce vine, adică importurile, multe sunt între 50% şi 100% scumpite. Deci preţul cărnii de porc a explodat. Acest preţ nu a fost niciodată în ultimii 10 ani în Europa”, a declarat Radu Timis, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.

Vom plăti pentru carnea de porc și cu 10% mai mult, după calculele efectuate de specialiști. De exemplu, un kilogram de ceafă de porc fără os costă acum 19 lei în magazinele mari, iar după majorare, ar putea ajunge până la aproape 21 de lei.

În urmă cu un an, România s-a bazat foarte mult pe importuri din cauza pestei porcine, și în acest fel au ajuns să fie de 15 ori mai mari decât exporturile, conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică.

Sursa: observator.tv

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.