Sectorul industrial va depăși recordul de 4 milioane mp proiecte logistice clasa A

750.000 metri pătrați de proiecte logistice până la finalul acestui an, iar România este pe punctul să stabilească un nou record. Aproximativ 300.000 metri pătrați de proiecte industriale se află în plin proces de dezvoltare, o treime din suprafață construită fiind situată în București sau în proximitatea Capitalei.

“Mai multe proiecte importante, demarate în cursul anului trecut, se vor finaliza în 2019, iar dezvoltatorii deja urmăresc cu interes terenuri pentru noi dezvoltări în orașe regionale precum Craiova, Constanța sau Iași, din dorința de a-și crește acoperirea la nivelul întregii țări.

Se poate observa, însă, o tendință de creștere a cererii de proiecte de dimensiuni mai mici și ne așteptăm ca zona de Est a Bucureștiului să devină un pol al dezvoltărilor de acest fel datorită lipsei competiției existente deja în Vestul Capitalei, a conexiunii facile de transport public cu orașul și autostrada A2, cât și a disponibilității forței de muncă din zonă. Totodată, zona de Nord-Est a Bucureștiului, din vecinătatea autostrăzii A3 București – Ploiești, este vizată de tot mai mulți dezvoltatori imobiliari de profil pentru viitoare proiecte industriale”, spune Daniel Cautiș, managing partner Dunwell.

Stocul proiectelor industriale clasa A în România se situa, la finalul anului trecut, la circa 3,5 milioane metri pătrați. În condițiile livrărilor anunțate de dezvoltatori, România va depăși pragul istoric de 4 milioane metri pătrați stoc clasa A de proiecte industriale. “România traversează o perioadă favorabilă pe piață imobiliară, iar sectorul industrial a căpătat un avânt considerabil, bazat pe creșterea consumului la nivel național și implicit a cererii de spații de depozitare, creând astfel oportunități de dezvoltare investitorilor și dezvoltatorilor de spații deopotrivă. Dacă la finalul anului trecut piața industrială înregistra un nivel scăzut al ratei de neocupare, de sub 5%, pentru 2019 estimăm o creștere a ratei de neocupare spre 8%. Urmare a acestei evoluții, ne așteptăm la o presiune crescută în privința prețului chiriilor, care, la finalul anului trecut, erau cuprinse între 3,8 euro/mp – 4 euro/mp la nivelul întregii țări”, spune Căutiș.

Printre cei mai activi dezvoltatori de proiecte industriale în 2018 se numără CTP, cu aproximativ 50% din totalul livrărilor, WDP, VGP și Zăcăria.

Din volumul total de 700.000 metri pătrați care s-a tranzacționat în decursul anului 2018, retailul a fost vedeta industriei, cu o cotă de 42%. Companii precum Metro Cash & Carry, Auchan sau Carrefour au încheiat cele mai mari tranzacții din 2018, reprezentând aproximativ 40% din totalul cererii. La rândul său, segmentul FMCG a acaparat 20% din totalul tranzacțiilor de anul trecut, atât retailul cât și sectorul FMCG depășind 60% din totalul pieței.

“Tendința cererii crescute în zona de retail și FMCG se va păstra și în acest an deoarece ambele sunt strâns legate de menținerea unui nivel ridicat al consumului la nivelul întregii țări. Această evoluție a pieței de consum joacă un rol cheie și va influența pozitiv progresul dezvoltării de spații industriale și în acest an”, a completat Daniel Cautiș.

sursa profit.ro

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.