Cat cheltuiesc romanii pe masa la restaurant, in vacanta

73% dintre turistii romani sunt dispusi sa plateasca mai mult pe mesele in oras in timpul unei vacante, fata de iesitul in oras in localitatea de provenienta. Procentajul este cu atat mai relevant, cu cat devanseaza toate celelalte 21 de nationalitati participante la sondaj.

Tendinta de a cheltui mai mult pe mancare si bauturi nu se reflecta la fel de mult si in locuitorii altor tari: doar 52% dintre danezi, finlandezi sau rusi ar fi dispusi sa lase mai multi bani in restaurantele din orasele in care calatoresc.

Pretul unui meniu este important in acest proces, chiar daca va fi mai mare decat acasa. Un sfert dintre participantii la studiu cheltuie intre 81 si 120 de lei/ persoana pe un meniu in timpul vacantei, iar alti 15% au afirmat ca, de obicei, platesc intre 161 si 320 de lei/ persoana pentru un meniu.

Calatorii romani considera ca mancarea este un indicator important al calitatii vietii, prin urmare capata si o pondere mai mare in bugetul alocat unei vacante. Iar cei care se apropie cel mai mult de obisnuintele romanilor sunt respondentii din Columbia sau Mexic.

Calatorii isi doresc de la vacanta lor mai mult decat sa se relaxeze intr-un singur loc, fara sa faca nimic.

Atingerea acestuia se realizeaza si prin experiente gastronomice. Totodata, alegerea restaurantelor care sa faca aceste experiente cat mai relevante este un pas important, iar romanii sunt din nou conducatori, in topul celor care se inspira citind bloguri (19%).

Cei mai multi respondenti isi doresc sa gaseasca restaurante bune in apropierea hotelului in care sunt cazati, altii cauta locuri atractive in care pot servi pranzul sau cina in aer liber. Un alt factor important in aceasta alegere il reprezinta recenziile altor clienti sau recomandarile personalului hotelier, dar exista si o parte a calatorilor romani care cauta restaurante care accepta animale de companie sau care au servicii sau atractii pentru copii.

In Romania costul mediu al unui meniu cu trei feluri de mancare intr-un restaurant de nivel mediu pentru o persoana este de 50 lei (locul 57 din 86 de tari analizate). Acelasi top situeaza pe primele pozitii Islanda (210.56 lei), Elvetia (209.67 lei) si Norvegia (198.2 lei), iar pe locurile tarilor in care meniurile din restaurante sunt printre cele mai ieftine se regasesc Indonezia (22.43 lei), India (21.19 lei) si Nepal (18.94 lei). Pe o pozitie interesanta in acest clasament se afla Turcia (locul 80), o tara foarte vizitata de romani, mai ales in sezonul estival, unde pretul mediu al meniului este de 28.99 lei.

sursa wall-street.ro

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.