După peste zece ani de muncă în Spania, s-au întors în țară pentru a-și construi livada visurilor lor

O familie de români a muncit timp de mai bine de 10 ani în Spania pentru a se întoarce înapoi acasă și a realiza afacerea vieții lor. Aceștia și-au investit absolut toți banii pe care i-au câștigat în toți anii de muncă, într-o livadă. Într-un deceniu, un teren arid de 25 de hectare a devenit o plantație cu aproximativ 50.000 de pomi. Această idee remarcabilă i-a venit însuși proprietarului care, întors într-o vacanță în țară, din străinătate, ii se făcuse poftă de pere românești, doar că nu a găsit să cumpere de niciunde.

30.000 de peri, aproape 10.000 de cireși și 3.000 de piersici constituie livada din județul Alba, care se întinde pe o suprafață de 25 de hectare. Pe lângă pomii fructiferi, mai sunt cultivați și aluni și nuci.

Aceasta este frumoasa livadă a familiei Morar. Aceștia s-au întors în țară după 13 ani de lucrat în construcții în Spania, pentru a pune temelia visului lor.

„Dacă oamenii care sunt capabili să facă ceva într-o ţară nu fac, ţara aia nu se poate dezvolta. Din păcate de la noi pleacă foarte mulţi oameni capabili să facă ceva şi atunci rămânem, din păcate, în urmă faţă de restul ţărilor din Europa”, a explicat Petru Morar, proprietarul livezii

Această idee de a avea propria livadă i-a venit bărbatului din familie în urmă cu 10 ani când, într-o vacanță petrecută în România a avut poftă de pere românești însă nu a găsit pe nicăieri. Atunci a fost momentul în care terenul de 25 de hectare a fost pus la vânzare. Era un teren arid, dar pe care creșteau câțiva peri sălbatici. După aceea, s-a mutat în țară împreună cu fiica și soția lui.

„La început, când am venit din Spania, a fost un lucru destul de greu pentru mine. Fiind o diferenţă destul de mare între cultura lor şi a noastră. Însă a fost chiar locul acesta care m-a ajutat să trec mai departe”, a declarat Sonia Morar, fiica proprietarului

Terenul pe care se află acum livada a costat 24.000 de euro, iar investițiile pe care le-au făcut în ultimii zece ani, au fost de 10 ori mai mari. În plus, familia Morar a accesat fonduri europene nerambursabile în valoare de 300.000 de euro.

„Ne-a fost greu. În Spania era mult mai uşor cu actele faţă de aici”, a spus Ionela Morar, proprietara livezii

Terenul arid care era înainte s-a transformat într-o adevărată livadă, pe marginea căreia stă un lac artificial, pentru o irigare optimă a pomilor. În ceea ce privește cireșii, dacă lăstarii sunt tăiați corespunzător și inteligent, modul în care aceștia vor crește va face culesul fructelor mult mai simplu.

„E mult mai uşor de lucrat cu el la cules, pentru că fac cireşele numai pe axe. Calibrul e mai bun, pentru că se hrăneşte direct din axul, din axele pomului. Permite şi o aplecare a ramurilor, sunt mai elastice”, a mai adăugat Petru Morar

Familia livezii cu 50.000 de pomi vinde fructele obținute direct către cumpărătorii en-gros. Familia Morar speră că în scurt timp vor reuși să facă export cu marfa.

Sursa: observator.tv

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.