O fabrică cu importanță istorică din București s-a închis. Zeci de mii de români o știau

Din ianuarie 2017, fabrica de pompe Aversa București, inaugurată acum 150 de ani, care a livrat echipamente pentru sistemul de irigații din întreaga țară, inclusiv pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă, nu se mai ocupă cu nimic, după ce investitorul numit de AAAS să preia conducerea platformei industriale de la Obor, București, a oprit toată producția.

În urmă cu 5 ani planul pe care atât statul cât și investitorul și l-au luat în răspundere era ca firma Aversa să țină măcat 3 ani producția și angajații, iar apoi, dacă aceste lucruri se rezolvau, AAAS trebuia să cedeze și un teren de aproximativ 6 hectare ce aparțineau fabricii, care ar fi putut fi utilizat în dezvoltări imobiliare. Se pare că activitatea de producție ar fi trebuit să se mute în altă parte, în apropierea Bucureștiului, iar în zona Obor să fie golit terenul pentru imobiliare. Mai clar, contractul dintre AAAS și Aversa Manufacturing(firma preluată de la stat) era de fapt o preluare de către firmă a activității de producție de pompe, în urmă căreia era stabilită o preluare a terenului, din 2016. Când au semnat contractul, investitorul (Topolonski) a plătit suma de 1,8 milioane de euro ca avans.

Citeste si:  ROMATSA, pregătită să facă faţă eventualei creşteri a traficului aerian, ca urmare a accidentului aviatic din Ucraina

După cei trei ani, Topolonski ar fi trebuit să mai plătească încă 15,5 milioane de euro și să primească terenul, lucru care nu s-a întâmplat. Ambele părți s-au acuzat în instanță una pe alta pentru că nu și-au respectat obligațiile. Investitorul canadian a cerut ba chiar intervenția Guvernului și a DNA spunând că aici este vorba și despre corupție. Unele procese au fost câștigate de către canadian, iar altele au fost câștigate de către AAAS. Ce este sigur este că în Obor nu se mai fabrică nici o pompă. Între timp, firma Aversa s-a asociat cu o firmă grecească de pompe DP Pumps și a devenit Aversa DP Pumps.

Citeste si:  Fabrica HORA Reghin vrea să devină cel mai important furnizor de naiuri din Europa

“ Aversa DP Pumps este o companie nouă concentrată pe vânzarea de pompe în România. Eu sunt acționar în firmă, împreună cu o companie grecească. Aversa Manufacturing este neafectată și se concentrează pe dezvoltări imobiliare. Producția în fabrică a fost stopată în ainaurie 2017 pentru că AAAS a continuat cu atacurile corupte asupra afacerii noastre și a refuzat să încheie tranzacția pe terenul fabricii, refuzând practic cei 71 de milioane de lei ai mei. Am câștigat toate procesele , cu decizii definitive. AAAS este o rușine națională“, a explicat Topolinski.

Citeste si:  Prețul aurului crește peste 2.000 USD pentru prima dată

Sursa: capital.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata