Un sector important al economiei va beneficia de sprijin în valoare de milioane de euro

11

În cel mai scurt timp, va intra în vigoare un program important pentru România. Pentru evoluția unui sector veritabil din economie, se vor pune în joc milioane de euro. În plus, companiile vor beneficia din partea statului de suport financiar.

Este vorba despre 44 de proiecte de investiții în infrastructura de irigații, ce valorează peste 12 milioane de euro și au fost finalizate până în acest moment cu ajutorul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, care oferă 100% suport public fără a înapoia cheltuielile eligibile, conform Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Domeniul irigațiilor este subvenționat în perioada de programare financiară 2014-2020 prin intermediul submăsurii 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice”, componenta infrastructura de irigații, iar în cazul sesiunii anuale din 2019 au fost distribuiți 200 de milioane de euro pentru acest domeniu.

Citeste si:  Profitul Bank of America cade pe nenorocirile pandemiei

Acest suport public nu implică înapoierea banilor, fiind 100% nerambursabil din totalul cheltuielilor eligibile și nu va trece de suma de 1.000.000 de euro/ proiect pentru sistemele de irigații corespunzătoare stațiilor de punere sub presiune (SPP). Până în acest moment, au fost depuse 294 de cereri de finanțare ce valorează peste 294 milioane de euro, prin măsura 4.3, potrivit datelor AFIR.

„Dintre acestea au fost încheiate 237 contracte de finanţare în valoare de 196 milioane de euro. Valoarea plăţilor efectuate este de peste 89 milioane de euro, până în prezent. De asemenea, au fost finalizate 44 de proiecte, cu o valoare de peste 12 milioane de euro”, explică reprezentanţii AFIR.

Citeste si:  Secretarul comerțului din Hong Kong spune că va discuta despre etichetarea „fabricată în China” cu S.U.A.: CNBC

Cei ce vor beneficia de obținerea suportului financiar în cadrul măsurii 4.3 sunt federații sau organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigat (OUAI), formate din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole ce se conformează legislației puse în vigoare.

Este deschisă sesiunea de primire a cererilor de finanțare pentru irigații în această perioadă, care va avea loc în intervalul de timp 6 februarie 2019- 31 august 2019, sau până ce fondurile alocate se vor termina.

„În această sesiune acordăm finanţare de până la 1.000.000 euro pentru fiecare proiect de investiţii în sistemele de irigaţii. Fondurile sunt 100% nerambursabile şi se acordă pentru modernizarea infrastructurii secundare de irigaţii, a clădirilor aferente staţiilor de pompare de punere sub presiune, precum şi pentru racordarea acestora la utilităţi, inclusiv construcţia şi modernizarea bazinelor de colectare şi stocarea apei de irigat. Ca element de noutate, precizez faptul că echipamentele de irigat pot fi achiziţionate în limita a 30% din valoarea eligibilă a proiectului – modalitatea de calcul este detaliată în Ghidul Solicitantului, disponibil pe site-ul Agenţiei”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Citeste si:  TikTok respinge oferta Microsoft în ultimul moment

Sursa: capital.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata