Cultivatorii acestei plante vor beneficia de subvenții mai mari de la stat

Românii care cultivă această plantă primesc vești bune. Guvernul este hotărât să ofere mai mulți bani pentru ei. Ministrul Agriculturi, Petre Daea, a făcut acest anunț.

Este vorba despre cultivatorii de cânepă. Ministrul anunță că se vor oferi subvenții mai mari.

„Am fost la Dorohoi să văd o unitate de prelucrare a seminţelor de cânepă prin extracţia la rece a uleiului de cânepă, extrem de valoros şi extrem de important. Extrem de valoros din punct de vedere al calităţilor pe care îl care uleiul respectiv şi extrem de important pentru că această cultură are un grad de favorabilitate ridicat în Botoşani şi de aici încolo trebuie să acţionăm în stimularea producţiei, a suprafeţelor, a cultivării. Fiind alături de cultivatori, am discutat astăzi cu ei şi pentru mine a fost o ocazie foarte bună să văd închegat acest lanţ al valorificării într-un proces integrat, unde sămânţa din câmp este transformată în produs, în ulei şi nu numai ulei, pentru a fi valorificat şi astfel să stimulăm interesul pentru cultură şi noi să vedem nişte subvenţii mai consistente pentru cultura de cânepă”, a declarat Daea, în orașul Dorohoi.

Citeste si:  Fondatorul Huawei îndeamnă sub-marca Honor să devină competitor după despărțire

Programul de guvernare al partidului PSD a avut ca obiectiv reducerea legislației și a practicilor privind formele de sprijin din agricultură, având ca și criteriu o singură cerere la o singură instituție.

În acest fel s-au adunat peste 860.000 de beneficiari cu peste 9,6 milioane hectare. Astfel s-a ajuns la 5 miliarde de euro autorizate la plată până în acest moment din urma subvențiilor din fonduri europene și de la bugetul de stat în campaniile din anii 2017-2018, pentru mai bine de 100 de tipuri de subvenții directe și ajutoare pentru Programul de distribuție de alimente și fructe în grădinițe și școli, restructurare și/ sau reconversie în sectorul vitivinicol, promovare de produse agricole și vinuri, renta viagera, motorină, ameliorare rase de animale.

Citeste si:  Constanța: Stadionul central din Mangalia va fi modernizat cu finanțare asigurată de Compania Națională de Investiții

Comparativ cu anul 2017, anul 2018 a avut mai multe subvenții autorizate la plată.

În acest context, efectele nu au întârziat să apară. Costurile de producție s-au micșorat cu cel puțin 10% și s-a asigurat capitalul de lucru indispensabil realizării la timp a verigilor tehnologice cu efect în mărirea cantității de producție și creșterea calității acesteia și înfăptuirea investițiilor plănuite.

Sursa: capital.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner