NASA: Pierderi de 700 de milioane de dolari

29

Falsificarea rezultatelor unor teste de către un producător de metale a provocat pierderi de peste 700 de milioane de dolari și eșuarea a două misiuni de lansare de sateliți.

Frauda a fost făcută de o companie din Oregon numită Sapa Profiles, care a falsificat mii de certificate de calitate pentru componente din aluminiu, pe parcursul a 19 ani, pentru sute de clienți, între care si NASA. Componentele neconforme au fost utilizate la fabricarea Taurus XL, o rachetă care ar fi trebuit să plaseze sateliți pentru studierea climei Pămândului, în timpul unor misiuni din perioada 2009-2011.

Citeste si:  Vânzarea tehnologică continuă va trage Wall Street în jos

O capsulă a vehiculului de lansare, care transportă satelitul, nu s-a deschis complet, provocând eșuarea lansării, potrivit unui comunicat al NASA.

”Când rezultatele testelor sunt modificate, iar certificarea este falsă, misiunea eșuează”, a declarat Jim Norman, director pentru servicii de lansare la NASA, în Washington. El a adăugat că ani de zile de cercetări științifice au fost pierdute din cauza acestei fraude. Informațiile referitoare la eșuarea lansărilor au apărut la o săptămână după ce Norsk Hydro ASA, actuala companie mamă a Sapa, a acceptat să plătească 46 de milioane de dolari către NASA, Departamentul de Apărare și alte părți, pentru închiderea acuzațiilor și a pretențiilor civile legate de fraudă, care a avut loc în perioada 1996-2015.
Compania a recunoscut că angajați ai săi au falsificat rezultatele testelor legate de rezistența metalului și siguranța sub presiune a acestuia.

Citeste si:  Aramco comercializează obligațiuni cu cinci tranșe, căutând bani în mijlocul petrolului ieftin

Sapa Profiles, cunoscută în prezent sub numele de Hydro Extrusion Portland, a aceeptat să își recunoască vinovăția pentru fraudă poștală și nu va mai avea dreptul să obțină contracte din partea guvernului federal al Statelor Unite.
”Lăcomia corporativă și personală au perpetuat această fraudă împotriva guvernului și altor clienți privați, iar această hotărâre face răspunzătoare aceste companii pentru răul provocat de acțiunile lor”, a declarat Brian Benczkowski, procuror general adjunct al secției penale din cadrul Departamentului de Justiție, într-un comunicat recent.

sursa profit.ro

Citeste si:  The Fight Against Property Investment
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata